preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

VIJESTI

IZLET 2. RAZREDA - IMANJE CONTESSA, DRAGANIĆ I MUZEJ I KAŠTEL, OZALJ

Autor: KRISTINA PRILIKA, 15. 5. 2019.

6. svibnja 2019. učenici 2.a,b i c razreda  s učiteljicama Šteficom Bakarić, Snježanom Ivanović, Mihaelom Njegovec i knjižničarkom Kristinom Prilikom posjetili su imanje (staru kuriju) Contessa  u Draganiću te stari dvorac i sadašnji Zavičajni muzej u Ozlju. (za ostatak kliknite na više)

FOTOGALERIJA

Na posjedu Contessa učenici su u sobi za bal izabrali kostime i uživjeli se u uloge grofova i grofica, princeza i vitezova, birajući između drvenih mačeva i štitova te preko 200 haljina i viteških odora. Animatorice - grofice provele su ih kroz kuriju uz razgledavanje bajkovito uređenih prostorija u 300 godina staroj kuriji te su im ispričale zanimljive legende i priče o kuriji i životu iz prošlosti ljudi toga kraja. Uslijedila je igra u dvorištu kurije, upoznavanje s konjima na imanju te ručak u kuriji u tri slijeda.

Iz Draganića smo se odvezli u Ozalj gdje smo posjetili dvorac i muzej Ozalj. Stari grad Ozalj impresivno je zdanje i biser hrvatske kulturne i povijesne baštine smješten na vrhu litice podno rijeke Kupe. Od 1928. godine dvorac je posebnom darovnicom kneza od Thurn i Taxisa, Alberta Maria Lamoral, predan u ruke  družbi „Braće hrvatskoga zmaja” na brigu i čuvanje kao kulturno i povijesno dobro u službi hrvatskog naroda. Građen i nadograđivan u različitim epohama, Stari grad Ozalj povijesno je i arhitektonski raznolik. Ostaci starih rimskih zidina upućuju da je početak gradnje Starog grada započeo još u VI. stoljeću. Od 1244. godine do danas ovo prekrasno povijesno zdanje bilo je u posjedu kralja, zatim obitelji Babonića, Frankopana, Zrinskih, Petazzi, Perlasa, Batthyanya, Thurn i Taxisa te Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“.
CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju