preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

VIJESTI

ŠKOLSKI MEDNI DAN

Autor: KRISTINA PRILIKA, 9. 12. 2019.

„Školski medni dan“ održao će se 9. prosinca 2019.,   jer je 7. prosinac, Dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara bio u subotu. Učenicima prvih razreda podijeljene su staklenke domaćeg meda, a na satovima učiteljice su im projicirale predavanje o medu i koristi meda i pčela koje su na Školu poslali iz Ministarstva poljoprivrede. Paket meda upotpunjen je prigodnom slikovnicom te edukativnim materijalom na temu „Što znači pčelarstvo u suvremenom svijetu“. Također učenicima je održao predavanje pčelar iz Ivanić-Grada, gospodin Benci.

FOTOGALERIJA

Prošle jeseni Ministarstvo poljoprivrede započelo je provedbu Programa školskog mednog dana i promociju meda hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama. Cilj Programa je potaknuti i educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda. Ministarstvo je u ovaj program uložilo 2 milijuna kuna od čega 1,2 milijuna za organizaciju Školskog mednog dana te 800.000 kuna za Promociju meda hrvatskih pčelinjaka.

Program se provodi u prvim razredima osnovnih škola, a iskoristit će se prilika da se, osim važnosti meda, djeci od rane dobi podigne svijest o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Djeci se želi ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Med za prvašiće zapakiran je sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u „nacionalnu staklenku za med“ volumena 370 ml. Staklenke su napunjene isključivo našim domaćim medom.
CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju