preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

VIJESTI

Sadnja klona Gupčeve lipe i uređenje školskog začinskog vrta

Autor: KRISTINA PRILIKA, 2. 12. 2020.

       

U sklopu projekta "Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja - školski vrtovi“  u koji je uključena, Osnovna škola Đure Deželića dobila je sadnicu klon Gupčeve lipe koja se nalazi u Gornjoj Stubici. 400 godina stara Gupčeva lipa jedini je živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine pod čijom je krošnjom Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i kovao urotu protiv feudalaca. Visina stabla, prije snažne oluje koja se dogodila na Cvjetnu nedjelju 1945. godine, iznosila je oko 30 m, ali nakon oluje vjetar je polomio grane i grom je oštetio središte debla, a danas je deblo lipe potpuno šuplje. Sada lipa ima visinu od 9 m i deblo opsega 4,7 m te svojom starošću i dimenzijama predstavlja prirodnu rijetkost. Od 1957. godine lipa je proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države (Zakonom o zaštiti prirode Republike Hrvatske NN 70/05).  

Klon Sadnica ima i certifikat o porijeklu. Postavljena je i poučna ploča vezana uz sadnicu i matični broj klona.  Škola također uređuje u svome dvorištu školski začinski vrt, a sadnja ove sadnice početak je jedne lijepe eko priče u našoj Školi.

FOTOGALERIJA
CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju