preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

VIJESTI

DIGITALIZACIJA STARE ARHIVSKE GRAĐE ŠKOLE U MUZEJU IVANIĆ-GRAD

Autor: KRISTINA PRILIKA, 23. 2. 2022.

Veliko hvala Muzeju Ivanić - Grada za trud i besplatnu profesionalnu digitalizaciju stare arhivske građe Škole. Građu je fotografirao, digitalizirao i uredio Marko Grdan.
 
Sa fb stranice Muzeja prenosimo objavu:
U Muzeju Ivanić-Grada završila je digitalizacija djela dokumenata Osnovne škole Đuro Deželić Ivanić-Grad. Do sada su digitalizirani dokumenti:
1. Protocoll 1845.-1854. (školska spomenica) = 248+4 str.
2. Verzeichnis Festung Ivanićer 1850.-1851. (školski imenik) = 142+4 str.
3. Fortgangs 1857. (školski imenik) = 48+4 str.
Iduća spomenica koja se priprema za digitalizaciju je školska spomenica započeta 1822. godine. Ova je prva spomenica Osnovne škole u Ivanić-Gradu, a sadrži oko 700 do 800 stranica. Početak spomnice je oštećen, kao i djelovi unutrašnjosti, jer je učitelj Stjepan Posezi stavljao, prešao i sušio leptire u njoj, pa se dio stranica kontaminirao, a dio sasušenih leptira je i dalje sadržan u spomenici. Očigledno, Stjepana Posezija su zanimali leptiri te je vjerojatno stvarao školsku kolekciju u obrazovne svrhe.Ovdje Muzej Ivanić-Grada prezentira prednje korice i prvi list školske spomenice iz 1822. godine kao ogledne fotografije te prednje korice i rezultat digitalizacije prvih 20-ak stranica školske spomenice pisane od 1845. do 1854. (Protocoll 1845.-1854.). Digitalizacije je napravljena fotoaparatom, što je bolje, nego upotreba skenera, jer na takav način same spomenice koje su vrlo osjetljive trpe najmanja oštećenja. Fotografije se čuvaju u dva formata: digitalnom arhivskom ili RAW i jpg formatu. Školske spomenice su izuzetno vrijedne, jer sadrže i prijepise službenih dokumenata (sve na njemačkom jeziku) te podatke o školi i učenicima. Fotografija: Marko Grdan.
CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju