preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

ZAVRŠNICA PROJEKTA - NATJECANJE

Završnica projekta MakeX  za prijavljene timove je bilo natjecanje koje je održano  12.10.2019. u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER-u. 

 

Nakon registracije sudionika i otvaranja MakeX natjecanja timovi su zauzeli svoja mjesta i počeli s programiranjem kvalifikacijske runde. 

 

Nakon čega slijedilo iščekivanje i ocjenjivanja vožnje.  

 

Prije vožnje vođa tima odabrao je  stranu ( crvenu ili plavu ), i vožnja je mogla početi. 

 

Početak vožnje za naš tim nije počeo dobro, robota nisu pokrenuli na propisan način i dobili su samo 5 bodova. S tih 5 bodova zauzeli su 67 mjesto  od 76 ekipa. Nismo ušli u drugi krug i za nas tim je natjecanje završilo.

Ekipa je bila malo razočarana, ali družili su se s drugim ekipama, razmijenili iskustva i nešto novo naučili i doživjeli.

Ekipi Gjureka čestim što su odvojili svoje slobodno vrijeme i upustili se u ovaj projekt.

učiteljica mentorica tima:  Irena Novak Tvrtković

Za vrijeme natjecanja timova mentori su prisustvovali Prezentaciji projekta „STEM revolucija u zajednici“, Amalija Koren Cavaleiro, IRIM
prezentaciji: „Važnost STEM-a za obrazovanje djece“, Nenad Bakić, IRIM (tbc) i Panel raspravi „STEM i društveno korisno učenje“
Govornici: Predrag Pale, FER Nives Mikelić Preradović Paolo Zenzerović, IRIM Lucija Medić, FER.

Nakon stanke održane su radionice: 

Dodaci za micro:bit
Napredna robotika
Programiranje s mikrokontrolerima

 


MakeX European Open 2019.

Naša škola sudjelovat će na natjecanju  MakeX European Open 2019. 

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema. 

Uključivanjem u ovo natjecanje školi će se donirati oprema  u ukupnoj vrijednosti od 1800 kn. i besplatna edukacija za mentora.

Zagreb i Institut za razvoj i inovativnost mladih će u ovoj godini biti domaćin MakeX European Open 2019. – naprednog robotičkog natjecanja na mBot robotima za sve timove u Europi. Na natjecanju će sudjelovati 80 timova iz Croatian Makers lige te timovi iz Europe koji žele sudjelovati.  Najboljima će biti uručene ulaznice za svjetsko natjecanje koje će se održati u Kini.

Škola će dobiti potrebnu opremu (dodaci za mBot robote, staze i pripremni materijali) te besplatnu edukacija mentora.


PRVA FAZA PROJEKTA - PRIPREME

12.04.2019. dobili smo obavijest da je prijava OŠ Đure Deželića za MakeX European Open 2019. odobrena, te da smo sudionici  projekta MakeX 2019. Sredinom travnja preuzeli smo opremu i pravila i tehničke upute o samom MakeX natjecanju i  incijalno se upoznati s natjecanjem i opremom.  Sporazum o sudjelovanju i suglasnost za natjecatelje poslali smo do 17. travnja na adresu IRIM-a

Krajem travnja Mentor ekipe Đureki prijavila se i odslušala 'online' edukaciju za mentore u projektu. Ovim putem upoznati smo sa svim detaljima natjecanja kao i materijalima za pripremu. Na stranicama MakeX izvršili smo prijavu timova.  

Tim smo prijavili pod imenom Gjureki. 

Natjecatelji:  Alen Božičević, 6.b, Daniel Ozvačić, 8.a

Mentor: Irena Novak Tvrtković

Logo tima: 

Faza sastavljanja robota i rekvizita

Nakon pristigle opreme koja se sastoji od natjecateljske staze i seta dodatne opreme za mBot robota,  učenici su pogledali stazu i sastavili dijelove potrebne za pojedine misije.

   

Za vrijeme ljetnog raspusta učenici su napravili  programe za nekoliko misija. 

Sredinom rujna  tim se okupili i koliko su im obveze dozvolile radili su na programima. Sastavili su robota i testirali programe koje su napravili. Učenici daniel i Alen, su radili preko ljetnih praznika više od drugih pa smo njih prijavili kao natjecatelje. Nije išlo glatko. Nakon objave zadataka koji će biti na natjecanju, ( 6 od 10 misija ) ,  počeli su dotjerivati programe koje su napravili i programirati misije koje nisu isprogramirali. 

 

11.10. 2019. Finalizirali su programe. Neki programi nisu dobro radili, više nije bilo vremena za popravke.


CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju