preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

 > Knjižnica
knjižnica

DOBRODOŠLI U ŠKOLSKU KNJIŽNICU!

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE: 

PON, UTO, SRI, ČET, PET - od 9.15 do 15.15 sati

Što možeš raditi u knjižnici?
  • Posuđivati knjige.
  • Učiti i pisati zadaće.
  • Čitati enciklopedije i dječje časopise.
  • Gledati crtiće i obrazovne filmove.
  • Dolaziti na razne radionice.
  • Čitati informativne panoe.
  • Pogledati različite izložbe.
  • Družiti se s književnicima.
  • Dolaziti na satove pričanja priča.
 

Pravila ponašanja u knjižnici:

U knjižnicu ste uvijek dobro došli, ali postoje pravila kojih se morate pridržavati:
Pozdravi!
Zamoli.
Čekaj svoj red.
Ne viči!
Ne trči i ne guraj se!
Odjednom možeš posuditi 2 knjige na rok od 15 dana.
Knjigu moraš vratiti na vrijeme!
Možeš je i produžiti ako je potrebno.
Knjige vraćaš neoštećene.
Knjigu iz knjižnice ne posuđuješ nikome drugome jer si ti odgovoran za nju!
Ako knjigu oštetiš ili izgubiš moraš istu takvu kupiti!

 POSTANI MLADI KNJIŽNIČAR!

Mladi knjižničari pomažu knjižničarki oko unosa novih knjiga, žiganja stranica, čišćenja i obnove knjiga, pospremanja knjiga, prikupljanja i prepisivanja radova u računalo, izradi plakata, pripremanja igrokaza ili radionica i slično.

Javite se školskoj knjižničarki!

 

 

 

                              

 


ŠTO SVE MOŽEŠ RADITI U KNJIŽNICI?Dođite u knjižnicu i posudite knjigu, naučite nešto iz enciklopedija, leksikona i atlasa, pronađite nepoznate i strane riječi u rječnicima, pročitajte neki od časopisa, dođite na satove pričanja priča, sudjelujte u radionicama i parlaonicama, dajte svoj glas za ono što vam je važno! Učinite to i postat ćete bogati! Kako bogati? BOGATI ZNANJEM! KNJIŽNICA JE MJESTO U KOJEM SU SAKUPLJENA RAZLIČITA ZNANJA. VI SAMO MORATE POTRAŽITI ONO ŠTO VAS ZANIMA.

                                

U knjižnicu ste uvijek dobro došli!

1. Možeš posuditi knjige za lektiru i knjige koje ti sam izabereš i želiš pročitati.
2. Možeš proučavati ili tražiti potrebne informacije u enciklopedijama (npr. Enciklopedija životinjskog carstva, Enciklopedija svemira, Glazbenu enciklopediju, Enciklopedija likovnih umjetnosti…), leksikonima, rječnicima i atlasima (referentna zbirka knjižnice).
3. Možeš čitati učeničke listove Prvi izbor, Radost, Smib, Zvrk, Kloks, Moj Planet,National Geographic Junior i Modru lastu.
4. Možeš čitati popularno-znanstvene časopise Drvo znanja, Enter, Meridijane, Una terru, Eko reviju, Hrvatske šume, Jezik, Prirodu, Čovjek i svemir…
5. Ako moraš napisati neki referat ili zadaću, napraviti poster ili plakat, dođi u knjižnicu i pitaj knjižničarku da ti pomogne pronaći knjige i informacije koje su ti potrebne za taj zadatak.

                          
6. Možeš se uključiti u grupu Mladih knjižničara i Novinarsku grupu.
7. Možeš dolaziti na različite likovne i literarne radionice, igraonice i parlaonice. Na panou će biti rasporedi događanja. I ti možeš predložiti neku temu za parlaonicu ili radionicu.
8. S učiteljima i učiteljicama možeš dolaziti na satove pričanja priča, satove lektire u knjižnici, različite edukativne radionice i predavanja, projekcije crtića, dokumentaraca ili filmova.
9. U knjižnici se ponekad možeš upoznati i razgovarati s pravim književnicima na književnim susretima. Uz književnike, ponekad će se na susretima pojaviti i ostale osobe važne za nastanak knjige: ilustratori, prevoditelji, lektori, urednici, grafičari, izdavači…
10. Čitaj informativne panoe na kojima se nalaze informacije o važnim datumima i godišnjicama u tekućem mjesecu te različite zanimljivosti. Čitaj i plakate koji svaki mjesec prate novu temu. Npr. Bajke, Basne, Narodna književnost, Čitanje je bogaćenje (također na linku Knjiga i čitanje) ili Zdrava hrana, Fotografija, Velika geografska otkrića i sl. Proučavajući plakate i sam učiš kako napraviti svoj vlastiti plakat.

Ugodan boravak u knjižnici!

Zašto se neke knjige ne mogu posuditi  iz čitaonice?

U knjižnici se nalaze enciklopedije, rječnici, leksikoni, atlasi i drugi različiti priručnici koji se ne čitaju od stranice do stranice, već samo određeni dijelovi. Te knjige spadaju u referentnu zbirku i većinom se ne posuđuju van knjižnice iz nekoliko razloga:

1. Enciklopedije, rječnici, leksikoni su skupe i vrijedne knjige te ih knjižnica ne kupuje u većem broju primjeraka kao lektiru, priručnike i sl. Najčešće postoji jedan (ponekad do tri ista naslova).

2. Priručnici referentne zbirke (enciklopedije, rječnici...) većinom su knjige koje sadrže veći broj stranica od uobičajenih knjiga, velike su i teške te bi stvarno preopteretile učeničku torbu.

3.Budući da se njima može služiti u čitaonici, nema potrebe odnositi ih kući. Na taj način te knjige uvijek su dostupne svima.  

 

Na koji način su raspoređene knjige u knjižnici?

 Knjižnične oznake M za malene čitatelje, D za djecu srednjeg uzrasta te O za odraslije čitatelje. Knjige iz narodne književnosti imaju oznaku N, a igrokazi oznaku I. Ostale knjige koje ne spadaju u književnost imaju brojčani niz koji može početi  od brojke 0 do 9. U srednjem su retku najčešće prva slova prezimena autora, a u donjem su početna slova naslova knjige. Knjige su na policama poredane prema signaturnim oznakama abecednim redoslijedom s lijeva na desno - od gore prema dolje.

 

Smijem li sam uzimati knjige?

Učenici mogu slobodno prolistati knjigu prije nego se odluče na posudbu, ali je trebaju vratiti na mjesto na kojem su je našli, jer ako je vrate na krivo mjesto, može se dogoditi da je ne mogu pronaći ni učenici ni knjižničar  te je ne mogu posuditi oni koji je trebaju i to samo zato što nije na mjestu koje joj je određeno signaturom.

Što ako nisam siguran s kojeg sam je mjesta uzeo?

Treba je donijeti knjižničarki i ona će je vratiti na mjesto koje joj je određeno, na mjesto gdje će je pronaći kad je netko drugi bude tražio.

 

Što znači posuditi knjigu?

To znači da je uzmemo s police i odnesemo knjižnjičarki da nam je zabilježi u svoje računalo. Učenici trebaju vratiti knjigu u roku od  21 dan.

 

Tko s knjigom ode ne zaduživši se, knjigu nije posudio već otuđio.

 

Čemu služi članska iskaznica?

Pomoću članske iskaznice knjige se posuđuju i vraćaju. Članska iskaznica jamči da je knjigu posudio upravo vlasnik članske izkaznice, a ne netko drugi u njegovo ime.

 

Zašto ne smijem izgubiti člansku iskaznicu?

Jer bi je netko mogao pronaći i posuditi neku knjigu umjesto pravog vlasnika članske iskaznice.

 

Što učiniti ako izgubim člansku iskaznicu ili pronađem izgubljenu?

Odmah prijaviti ili je donijeti knjižničarki.

 

Što će mi se dogoditi ako izgubim ili oštetim knjigu?

Umjesto izgubljene knjige treba kupiti novu, o čemu se treba dogovoriti s knjižničarkom. Učenik koji je jako oštetio knjigu, takvu knjigu moći će zadržati, a umjesto oštećene kupiti novu.

 

 

 

OBVEZNA LEKTIRA 2017./2018

PREDMETNA NASTAVA 

RUJAN

LISTOPAD

STUDENI 

PROSINAC

SIJEČANJ

RAZREDNA NASTAVA

RUJAN

LISTOPAD

 

 

PONAŠANJE NA INTERNETU

 Lijepo ponašanje jednako je važno i vrlo slično u stvarnom životu i na Internetu. Evo nekoliko osnovnih pravila ponašanja na Internetu.

PRAVILA PONAŠANJA NA INTERNETU

ELEKTRONIČKO NASILJE

ELEKTRONIČKO NASILJE

PONASANJE NA INTERNETU LETAK

Knjige i linkovi za roditelje, odgajatelje, nastavnike

 

 

 

LINK

KATALOG KNJIŽNICE

Provjerite nalazi li se neka knjiga ili dvd u našoj školskoj knjižnici pretraživanjem kataloga: 

KATALOG

AV GRAĐA

POPIS AV građe u šk.knjižnici

NOVI NASLOVI

Nabavljeni naslovi u šk. god. 2015./2016.

Nabavljeni naslovi u šk. god. 2016./2017.

CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju