preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

Tražilice za najmlađe

 Svi smo svjesni činjenice da u digitalnom svijetu nama smisla djeci braniti da idu na Internet. Ako te ne budu činili pod roditeljskim nadzorom, učiniti će bez njega.

 Jedan od najboljih programa, odnosno tražilica za djecu jest Kidzui.

Osnovni zadatak mu je filtriranje  web informacija, uz automatsko izbacivanje nepoćudnog  sadržaja.  Kidzui zajednički uređuju roditelji i učitelji, te isti mogu predlagati zanimljive i korisne web sadržaje.  

http://lionsfart.com/kidzui-web-browser-za-klince/

  Buddy Browser je  tražilica koja sadrži mnogo sadržaja s igrama, filmovima i slikama, a jedan od pozitivnih stvari je blokada svih ostalih pretraživača na računalu.

Svi pretraživači za djecu nude mogućnost stvaranja dva korisnička računa – jedan za dijete i jedan za roditelja. Uz pomoć svog računa, može dodavati ili blokirati dodatni sadržaj, prijaviti eventualne propuste i slično.

http://www.buddybrowser.com/kids.cfm


Dodaci za Office 2007

Korisno

Ako ste korisnik Offica 2007 na službenim stranicama Microsofta  možete preuzeti dodatke  koje će vam olakšati, ubrzati i pojednostavniti rad.  Ovaj dodatak možete koristiti samo ako imate legalnu licencu. Neki od dodataka su:

Chem4Word – dodatak koji je namijenjen prvenstveno kemičarima, znanstvenicima, profesorima ali i učenicima. Omogućuje umetanje, uređivanje i dodatno modificiranje kemijskih formula unutar samog word-a.

Microsoft Match – omogućuje crtanje 2D i 3D grafičkih prikaza funkcija, jednadžbi i nejednadžbi, rješavanja  jednadžbi i nejednadžbi kao i izračunavanje brojčanog rezultata. Dostupan je samo na engleskom jeziku.

Chart Advisor– savjetnik za grafikone. Ovaj Excelov dodatak  će analizirati vaše podatke te vam predložiti najbolji grafikon za njihovo grafičko  prikazivanje.

Outlook na radnoj površini- kalendar i zadaci uvijek na oku.

Easy2Add- dodavanje zadataka i sastanke iz kalendara

Opširnije 


Windows Live

Kako se koristi servis Windows Live

Windows Live je besplatan komplet programa. Svi programi su međusobno povezani i tako daju zanimljive i korisne mogućnosti. Jedna od važnih prednosti da su svi programi dostupni na hrvatskom jeziku. Usluge koje pruža Windows Live  možete koristiti uz pomoć svog korisničkog identiteta AAI podataka@skole.hr. Windows live možete preuzeti na adresi http://windows.microsoft.com/hr-HR/windows/downloads?T1=downloadsWinLive

Opširnije


Google SkechUp

Kako se crta u Google SketchUpu

Google SkechUp je program u kojem možete stvarati, mijenjati i dijeliti trodimenzionalne modele. Obična inačica modela je besplatna i možete je dohvatiti na http://sketchup.google.com. Stvaranje modela ograničeno je samo vašom maštom i kreativnošću. U programu je dostupan niz alata koji značajno olakšavaju trodimenzionalno crtanje. Za složenije zahtjeve postoji niz uputa, opisa te videoisječaka uz koje samostalno možete puno toga naučiti. Postoji i kolekcija modela koju su izradili razni korisnici. Pri prvom pokretanju  SketchUp će vam pokazati prozor sa savjetima. Osim savjeta dostupne su i slikovne videouupute. Njih možete pronaći na adresi http://sketchup.google.com/training.

Opširnije 


Edmodo

 – besplatna društvena mreža nastala s ciljem povezivanja i suradnje učenika i učitelja. Djeluje u potpuno sigurnom  online okruženju. Učitelj stvara grupe ili razrede u koji se uključuju isključivo njegovi učenici nakon što im daje kod grupe. Komunikacija je zatvorena za ostale članove Edmoda ili za one izvan servisa. Učitelj može poslati poruku svim članovima grupe ili svim grupama te izravno određenim učenicima ili grupi učenika. Učenik ne može izravno poslati poruku drugom članu svoje grupe već samo svojoj grupi. Na taj način učitelj može pratiti svu komunikaciju unutar grupe.

Osim slanja poruka, mogu se slati i dijeliti poveznice, sve vrste multimedijskih datoteka,  kalendar za informiranje učenika o zadacima i događajima, alat za zadavanje zadataka i ocjenjivanje, prostor za pohranu datoteka, alat za anketiranje, te mogućnost pristupa putem mobitela.   


Menta

Softver otvorenog koda. Operacijski sustav baziran na Linux Ubuntu 10.04 distibuciji opremljen isključivo besplatnim softverom otvorenog koda. Menta je potupuno besplatna i dostupna za preuzimanje na WWW.menta.hr. Za dva tjedna će i stranica biti aktivna.

 


Glogster

Na adresi http://edu.glogster.comdostupno je posebno izdanje Glogstera namijenjeno učiteljima i učenicima. Učitelji  putem tog servisa mogu registrirati sebe i grupu svojih učenika (do 200) te za njih stvoriti  virtualnu učionicu. U takvoj virtualnoj grupi učenici mogu komunicirati samo s članovima svoje grupe. Učitelj može kontrolirati sadržaje i dostupnost učeničkih glogova te time stvoriti sigurno online okruženje za suradnju i učenje. Program omogućuje izradu digitalnih plakata, postera, umnih mapa i referata. Multimedijski  poster može sadržavati tekstove, slike, animirane crteže, video isječke, zvukove. Isprobajte. 

Prije nego krenete u izradu  plakata ( postera ) pročitajte naputke kojih se treba pridržavati pri  izradi plakata.

 Upute za kreiranje prvog digitalnog postera


KODU slagalica

 Na stranici oglasna ploča postavljene su ikonice koje vas vode do zanimljivih besplatnih programa. Ovdje ćemo u kratkim crtama objasniti  rad s programom ili vas uputiti na tutorijale koje će vam pomoći pri radu s programom.

koduProgrami KODU i PYTHON su namijenjeni budućim programerima.  Kodu vam omogućava da slaganjem slika stvarate programske nizove i time zadajete ponašanje objekata – jednom riječju, programirate… 

Kodu je vizualni programski jezik, osmišljen za programiranje računalnih igara pa se zapravo igrate stvarajući igre. Namijenjen je djeci i svima kojima je vizualno programiranje igara privlačno područje. Vrlo je intuitivan i lako se snaći u njegovom okruženju. Da bi Kodu ispravno radio, na svojem računalu trebate imati instalirane .NET Framework 3.5 te .XNA Framework 3.1. Ukoliko ih nemate, možete ih instalirati tijekom instalacije Kodua.

Dostupan samo na engleskom jeziku, no lako ga je razumjeti jer je u potpunosti vizualan pa vam slike omogućavaju brže shvaćanje o čemu je riječ. Elementi njegovog programskog jezika su ikone i programiranje se radi slaganjem nizova tih vizualnih dijelova u rečenice oblika „kada vrijedi uvjet napravi neku radnju”. Bez obzira je li vam ovo prvi ili stoti susret s programiranjem, svakako zavirite u Kodu jer će vam njegova jednostavna logika proširiti vidike i omogućiti da odmah vidite rezultate svog programerskog znanja. Kodu dolazi iz Microsoftovog istraživačkog okruženja. Besplatno ga možete preuzeti sa stranice http://fuse.microsoft.com/projects-kodu.html - velik je 153 MB.  Prije nego počnete programirati u KODU pročitajte osnovne upute. 


Python

 programski jezik koji se odlikuje čitkim kodom i mogućnosti rada u nekoliko stilova programiranja. Ima jasnu i preglednu sintaksu tako da je program lako pisati i analizirati. Jednostavan je za korištenje. Može se izvoditi na računalima s različitim OS. Najčešće se koristi kao skriptni jezik za web-aplikacije. U Časopisu Enter br. 85 pročitajte o programu. Na stranici www.python.com možete preuzeti program a na stranici http://docs.python.org/tutorial/ možete pomoću  tutora krenuti u programerske vode.


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Društvene mreže

CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju