preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

Božićni kolači
Šape

 

ŠAPE ili slavonske PRACE

500 g glatkog brašna

2-3 šake mljevenih oraha

1 jaje

1-2 žlice meda

2 šake šećera

1 žlica masti

1 žlica maslaca

1 žličica praška za pecivo

Umijesi mekano tijesto.

Modlice namaži maslacem ili masti, pospi brašnom i puni smjesom, ali tako da ostane udubina u sredini (ne smije biti debeo sloj tijesta). Peci 12 minuta na 180 0 C. Vruće vadi iz kalupa i posipaj mljevenim šećerom.

 

Paprenjaci

 

Paprenjaci

PAPRENJACI

500 g glatkog brašna

180 g masti

200 g mljevenog šećera

2 žlice meda

150 g mljevenih oraha

2 jaja

malo cimeta, papra i klinčića

Umijesite glatko tijesto, razvaljajte tanko i oblikujte modlicama i pecite 12 minuta na 180 0 C.

 


U školskoj godini 2017./2018.
U novoj školskoj godini

 

Tina: Ja sam još u 1. razredu htjela ići na male kuhare pa sam sada jedva dočekala da započnemo s radom.

Petra: U školskom dvorištu smo nabrali  jabuke.

Franka: Oprali smo ih.

Anđelina: Ogulili ih i očistili.

Azra: Ja sam ih ribala kao što to radi moja baka.

Mia: I ja sam ribala jabuke, a mama mi to nikad ne da. (A ja sam znala da to već znam!)

Tia: Učiteljica je umijesila tijesto, a mi smo ga valjali i razvlačili.

Karlo: Bilo je meko i svi smo ga pipali i vukli pa su nastale rupe.

Roko: Po tijestu smo stavljali naribane jabuke, malo šećera i ulja.

Sara: Sve smo to namotali i stavili u tepsiju.

Ante: Ja sam sjedio ispred pećnice i pazio da se ne prepeče.

Adria: Jedva smo čekali  da se ispeče.

Tena: Pospremili smo učionicu i pojeli kompot koji smo također pripremili.

Lara: Nismo mogli dočekati da se ohladi pa smo puhali i jeli vruće.

Jana: Bilo je jako ukusno i svi smo željeli još. 

Učiteljica je obećala da ćemo opet raditi s takvim tijestom!

Recept za tijesto

600 g brašna

6 žlica ulja

1 žličica soli

1 žlica octa

3 dl tople vode

Umijesite jako glatko tijesto i ostavite ga da stoji na toplome.

Snimanje za Hrvatski radio
Voditeljica obrazovnog programa HRT-a gospođa Sandra Maričić nas je snimila za emisiju Stigla je pošta. Govorili smo o tome što radimo na malim kuharima i što znamo o zdravoj prehrani. Slušajte nas!
Kiflice
Umijesili smo tijesto.
Valjali ga i oblikovali u kiflice.
Pripremili za pečenje. Pekli i sve slasno pojeli!
Krem juha od buča
Ogulili smo buču i 2 krumpira. Izrezali na kockice i stavili kuhati u vodu. Dodali smo soli. Kada je krumpir bio mekan, amiksali smo štapnim mikserom i dodali malo mlijeka.
Juha je bila izvrsna. Nije nam bilo ni dovoljno!

 


Noć knjige
Kuhajmo s Pipi Dugom Čarapom
Kod nas u školi se održala Noć knjige na kojoj su sudjelovali i mali kuhari koji su organizirali radionicu Kuhajmo s Pipi Dugom Čarapom. Pekli smo  palačinke i paprenjake, a sudjelovali su učenici od 1. do 4. razreda i njihovi roditelji.

 


Radionica s poznatim kuharom
Radionica s kuharom

 

 
 

Radionica s poznatim kuharom

            U subotu 8.4.2017. na Festivalu poduzetništva, obrta i OPG-a sudjelovali su i mali kuhari na jednoj radionici.

            Radili smo zdrave sendviče s poznatim kuharom Brankom Ognjenovićem. Kuhar nam je ispričao kako je u Engleskoj sendvič dobio ime i tko ga je prvi smislio. Objasnio nam je da sendvič mora lijepo i privlačno izgledati i treba biti zdrav. Najbolji je ako se sastoji od integralnog kruha, malo mesa (salame), malo mliječnog namaza i različitog povrća (list salate, mrkve, paprike ili krastavaca).

            Lijepe i zdrave sendviče smo morali pojesti. Bilo je jako zabavno i poučno.

Lana Jelača 4.b

 


Brzo i ukusno
Lisnato tijesto s jabukama

JEDNOSTAVNO  I UKUSNO

Očistili smo jabuke i narezali ih na komadiće.

Razvaljali smo polovicu lisnatog tijesta.

Jabuke smo rasporedili po sredini tijesta, posipali s malo šećera i cimeta. 

Tijesto smo spojili prstima i pekli 30 minuta na 180 o C.

Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi zatim režite oštrim nožem i ukrasite mljevenim šećerom.

 


2016./2017

 

Kuhari 2016./2017.
 

Nova ekipa malih kuhara

Svake godine je velik interes za slobodnu aktivnost „Mali kuhari“, ali je teško uskladiti raspored učenika i vrijeme održavanja aktivnosti. Zbog opasnosti koje su prisutne u radu: oštri nožići, neki pribor, vrući predmeti, pećnica i slično, u male kuhare primamo učenike od 2. do 4. r. i pazimo na ponašanje. Učenici su podijeljeni u skupine i svatko ima svoj zadatak: pripremanje učionice, dovoženje pećnice i grijaćih ploča, slaganje klupa, pripremanje pribora i materijala za rad i na kraju pospremanje istih jer nakon nas učenici imaju nastavu u našoj učionici.

Sada je 25 malih kuhara.

 

 

Što sa starim kruhom?

Ostalo vam je kruha koji stoji već nekoliko dana? Iskoristite ga!

Stari kruh smo izrezali na kockice i 15-20 min sušili u pećnici na 100o C.

Za to vrijeme smo pripremili prežganu juhu koju smo mi u vrtiću zvali juha od smrdljivih čarapa. Napravili smo zapršku na ulju, to znači da smo na zagrijano ulje stavili brašno i malo slatke crvene paprike. Dodavali smo vode i kada je sve zakuhalo dodali smo razmućeno jaje. Juha je bila brzo gotova. Servirali smo je s preprženim starim kruhom.

Neki mali kuhari su se iznenadili da je tako ukusno jer su takvu juhu morali jesti kada su bili bolesni.

Lana

 


Jesen je
Jabuke u jesen

Jesen je. U školskom dvorištu nabrali smo jabuka, oprali ih, očistili, dio smo naribali i napravili savijaču ili „štrudlu“ , a dio smo stavili kuhati u  kompot.

Najzanimljivije je bilo razvlačenje domaćeg tijesta.

Po tijestu smo rasporedili naribane jabuke, posipali sve šećerom, stavili malo ulja, sve to  oblikovali u savijaču i stavili peći 30 minuta na 180 oC.

Kompot je bio izvrstan, a savijaču nismo stigli ni fotografirati, sve smo odmah pojeli.

 


Mali kuhari

Mali kuhari

            S početkom nove školske godine započeli su i mali kuhari s kuhanjem. Opet se prijavilo jako puno djece i svi bi htjeli sve raditi. Učiteljica je na 1. dogovoru objasnila koje su opasnosti u kuhinji (vruća pećnica, lonci i sve što se zagrijava, oštri noževi i gulilice), kako se trebamo ponašati i koje su naše dužnosti.

            Ovakav je naš dan na kuharima: Čim uđemo u učionicu stavljamo pregače i peremo ruke, dio učenika spaja stolova, stavlja stolnjake i briše ih. Leon i Jan dovoze kolica s pećnicom i priborom za kuhanje. Dogovaramo se što će nam sve trebati za ono što smo planirali raditi. Djevojčice koje su za to zadužene, odlaze u kuhinju kod teta kuharica koje nam daju ono što nam nedostaje (valjak za tijesto, zdjelice, žlice, ulje, brašno i sl.), dijelimo se u skupine i započinjemo s radom. Kada završimo s radom, sve isprobamo, pojedemo i pospremimo učionicu (nekad nam moraju pomoći i tete spremačice).

            Veselimo se svakom jelu koje pripremimo i svaki put zaključimo da je puno ukusnije nego kad to netko drugi pripremi.

Jan Jarec i Leda Rogić


kolač od starog kruha
Kolač od staroga kruha

SASTOJCI: 12 kriški starog kruha, 2-3 jabuke, 3-4 dl mlijeka, malo šećera, malo cimeta

PRELJEV: 2 jajeta, 1 kiselo vrhnje, malo šećera

Kriške staroga kruha smo malo namočili u zaslađenom mlijeku. Posložili smo ih jednu do druge na dno pekača. (I teta kuharica je došla vidjeti što radimo!)

 

Očistili smo jabuke, narezali ih na tanke kriškice, posložili po kruhu, posipali šećerom i cimetom

Stavili smo još jedan red kruha namočenog u slatkom mlijeku i sve to prelili preljevom. Pekli smo u pećnici 40 minuta na 180°.

 

 

Žganci sa špekom
U vruću vodu smo sipali kukuruznu krupicu.
Jan je to dobro miješao, a Lana, Lara, Zara i Tia su izrezale špek koji su kasnije  ispekle u tavici. Po vrućim žgancima su stavile reš pečeni špek. Sve smo u slast pojeli!

 


Mirisni kruščići

Sastojci:

600 g brašna, 
3 dl mlake vode, 
1 kocka svježeg kvasca,
1/2 žličice šećera, 2 žličice soli,
 1/2 dl ulja                                    

Napravite rupu u brašnu, promiješajte kvasac, šećer i vodu i ostavite da se "digne".

Umijesite glatko tijesto.

Premaz

1 glavica crvenog luka
1 režanj češnjaka
1 žličica soli
120 g maslaca

Štapnim mikserom usitnite crveni luk i češnjak, dodajte sol i maslac. Sve dobro promiješajte.

Tijesto odmah razvaljajte (ne treba se dizati), namažite premazom i izrežite na pravokutnike 5 x 3 cm.
Svaki pravokutnik malo rastegnite, savinite i stavite u tepsiju.
Ostavite da se "digne". Pecite  25-30 minuta na 200 °C.

 

 

 

Slatka srca za Valentinovo

Valentinova srca

Sastojci:

200 g glatkog brašna

100 g mljevenog šećera

1 žličica praška za pecivo

80 g maslaca

1 jaje

Postupak:

Umijesi glatko tijesto. Ostavi u hladnjaku 15 minuta da se malo ohladi. Valjaj tanko tijesto i modlicama oblikuj srca. Peci na papiru za pečenje 15 minuta na 180 0 C.

Podijeli s prijateljem i zajedno ih pojedite.

 

 

Pogača

Sastojci: brašno, sol, svježi digo kvasac, malo šećera i topla voda.

Postupak: U brašno smo dodali sol i promiješali, u sredini smo napravili rupu u koju smo umiješali kvasac, šećer i toplu vodu. Zdjela je stajala na toplom mjestu, a mi smo za to vrijeme imali njemački jezik. Kasnije smo umijesili glatko tijesto i opet ostavili na toplom mjestu da se digne.  Razvaljali ga i stavili u pleh i ponovno pustili da se malo digne. Pekli smo u pećnici na 2000 C .

U tavici smo ispekli špek, pečenu pogaču smo izrezali na komadiće i po njoj polili sve iz tavice.

 Mihael, Lana i Lara.

 

 

Vafli

300 g brašna, 40 g šećera

1 vanilin šećer

1 čajna žličica praška za pecivo

100 g maslaca, 3 dl mlijeka

2 jaja

Prvo smo izvagali brašno, šećer i maslac. Pomiješali smo sve sastojke i umutili glatku smjesu.

Zagrijali smo pekač vafla i na vruće stavljali smjesu. Brzo su bili gotovi i sve smo pojeli. Bilo je njami!

         Leda, Jan, Ivona i Leon

 

 

Krem juha od hokaido tikve

Četvrtinu hokaido tikve smo ogulili, izrezali na komadiće, a sjemenke odvojili da bi ih u proljeće posadili. Ogulili smo 2 krumpira i stavili sve kuhati u 1 l vode koju smo posolili.
Nakon 20 min, kada su krumpiri i tikvice omekšali, smiksali smo ih štapnim mikserom, stavili na štednjak da ponovno zakuha i dodali vrhnja za kuhanje.
Ukusnu juhu smo podijelili u zdjelice i u slast sve pojeli!
   

 

 

 

 

 

 


2016./2017.



Kolač od starog kruha



CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju