preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

 > Informatika  > INF PN
MAKERS LIGA 3.KOLO
     

Treće, zadnje  kolo Croatian Makers lige, natjecanje iz edukacijske robotike i programiranja se  održavalo od 2. do 25. svibnja te je na natjecanju sudjelovalo više od 600 natjecatelja iz 133 ustanove u Hrvatskoj. U prošlom kolu Lige, robot je krenuo u proizvodnju novih robota prateći upute i koristeći alate koje je prikupio, a u ovom ih je trebao testirati kako bi ih provjerio da su spremni za nove avanture.

Za uspješno ispunjavanje ovog zadatka, natjecatelji su trebali programirati robota da  prati liniju, prepoznaje prepreke koristeći ultrazvučni senzor te su natjecatelji dio staze morali riješiti manualnim upravljanjem robota koristeći daljinski upravljač.

U regiji Sisak (  kojoj pripadamo ) sudjelovalo je 35 učenika.  Fran Sakač je najbolje isprogramirao robota ( brzinom i točnošću ) i osvojio je 1.mjesto,  a  Martin Berlan, 5. mjesto.   Fran Sakač je u ovom kolu među natjecateljima svih regija niže dobne skupine bio drugi. Ekipno su u ovom kolu  zauzeli 4.mjesto

Nakon provedena tri kola, naša ekipa je treće u regiji Sisak.  

Čestitke natjecateljima na uloženom trudu, ustrajnosti i dobrom rezultatu. Nadam se daće i iduće školske godine s novom opremom još uspješnije krenuti u nove avanture.

Učiteljica i voditeljica izvannastavne aktivnosti: Marija Nikolić


DRŽAVNO NATJECANJE

INFOKUP 2021./2022.

Ovogodišnje Državno natjecanje iz informatike održano je u Vodicama od 3.5.2022. do 6.5.2022.. Naš učenik Alen Božičević, 8.b sudjelovao je u kategoriji Algoritmi – Logo i osvojio  5.mjesto. Čestitamo Alenu na iznimnom uspjehu. 

Nakon provedenog Državnog natjecanja zbog izvrsnog petog mjesta, Alen je pozvan na Hrvatsku logo olimpijadu koja će se održati 27.5.2022. u Zagrebu. Ako odluči sudjelovati  na tom natjecanju želimo mu puno uspjeha! 

Pozvani učenici na Logo Olimpijadu 

Mentor: Marija Nikolić

Vanjski mentor: Irena Novak Tvrtković


MAKERS LIGA

I ove kao i prethodnih godine, uključili smo se u Macers ligu -  robotičko natjecanje. Cilj Lige je  uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. 

U šk. god. 2021./22. sve ustanove koje su iskazale interes za sudjelovanjem trebali su dobiti nove micro:Maqueen Plus robote kako bi ih koristili u svom radu. Zbog krize čipova na tržištu, u ovogodišnjem natjecanju koristili su se stari MBot roboti. 

Našu školu u regiji Sisak, predstavljali su učenici niže dobne skupine Fran Sakač i Martin Berlan.

Tema natjecanja u ovoj školskoj godini je tvornica robota.

U prvom kolu Lige, robot je prikupio sve potrebne alate i elemente za sklapanje novih robota. Od 2. veljače do 2. ožujka se održalo 1. kolo Croatian Makers lige. U regiji Sisak kojoj pripadamo sudjelovalo je 24 učenika.

U pretkolu robot je napravio obilazak tvornice robota, a sada je bio zadatak da se uključi u proizvodnju robota. Trebao je prikupiti alate i elektroniku potrebnu za sastavljanje novih robota. Za uspješno ispunjavanje ovog zadatka, natjecatelji su trebali programirati robota da samostalno vozi po stazi s i bez praćenja crne linije, koristi svjetleće LED diode i svira melodiju pomoću zvučnika.

Fran Sakač i Martin Berlan skupili su max. broj bodova, ali zbog sporije vožnje robota zauzeli su 21. i 22. mjesto. Ekipno su zauzeli 5. mjesto.

U drugom kolu krenuo se u proizvodnju novih robota prateći upute i koristeći alate koje je prikupio.

Drugo kolo Croatian Makers lige, natjecanje iz edukacijske robotike i programiranja se održalo od 21. ožujka do 10. travnja. U regiji Sisak kojoj pripadamo sudjelovalo je 13 učenika. Za uspješno ispunjavanje ovog zadatka, natjecatelji su programirali robota da samostalno prati liniju, vozi između dvije crne linije te ultrazvučnim senzorom detektira prepreku. Fran Sakač i Martin Berlan skupili su max. Broj bodova, ali zbog sporije vožnje robota zauzeli su 6. i 9. mjesto. Ekipno su zauzeli 5. mjesto.


POTRAGA ZA ZNANJEM
POTRAGA ZA ZNANJEM

Učenici 6.c, 5.a i 6.a su dobili zadatak napraviti program koji omogućuje korištenje micro:bit -a kao kompasa. Program trebaju koristiti za orijentaciju u prostoru koristeći pisane upute prema kojima će naći skriveni predmet „Kraševu napolitanku“.  Pronađeni skriveni predmet je i nagrada za riješeni zadatak.

Culj sata bio je kroz igru i zabavu napraviti program za micro:bit, koji će imati ulogu kompasa te poslužiti za orijentaciju u prostoru; ostvariti korelaciju između predmeta: geografija, engleski jezik i informatika.

Tijek aktivnosti:

Učenici:

  • na micro:bit-u ispisuju: DAN SKOLE 25 3 2022
  • Za programiranje micro:bit-a koriste Microsoftov uređivač MakeCode
  • izrađuju program KOMPAS
  • preuzimaju program na svoje računalo
  • prenose program na micro:bit
  • kalibriraju kompas
  • traže skriveni predmet prema pisanim uputama koje su dobili
  • pronalaskom napolitanki i uživanjem u slastici završavaju postavljeni zadatak

Dan škole.mp4

Pripremila učiteljica: Marija Nikolić

 


CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju