preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad

AKTIVNOSTI/NOVOSTI

KNJIGA ISPOD BORA - 2021. GODINA ČITANJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 13. 1. 2022. 14:17

 

2021. godinu Ministarstvo kulture proglasilo je Godinom čitanja. U školi smo se zaista trudili dostojanstveno obiljižeti tu posebnu godinu, iako nam je poticanje čitanja i informacijska pismenost važna svake godine i redovito je provodimo različitim projektima i programima. Završnicu programa i projekata kojima smo obilježili godinu čitanja u Školi zaokružili smo simboličnim darivanjem knjige iznenađenja ispod bora. Namjera je bila potaknuti učenike na dodatno čitanje za vrijeme praznika. U paketiće smo umotali izvrsne i nagrađivane naslove (ne lektiru)i simbolične poklončiće poput bookmarkera, školskog pribora, blokova, olovaka, prenica, slatkiša. Učenici su uzimali knjigu ne znajući što ih čeka kad otvore poklon iznenađenja. Nakon praznika knjige se vraćaju u knjižnicu i učenici predaju kratke osvrte ili recenzije, a simbolični pokloni poslužit će učenicima. Ovu malo knjižno darivanje osmislile su učiteljica Ivana Krešo i knjižničarka Kristina Prilika, a darivali smo učenike 8. i 2. razreda. Sa sličnim darivanjem drugih učenika nastavljamo za Valentinovo i Uskrs u 2022. godini. 

 [više]

MEDVJEDOVANJE - Projekt Naša mala knjižnica (Ibis Grafika)

Autor: KRISTINA PRILIKA, 13. 1. 2022. 14:08

20. u 3.c razredu pročitali smo 2. knjigu iz projekta Naša Mala knjižnica: "Medvjedovanje" Kestutisa Kaspičvarisa, litvanskog ilustratora i pisca o kojem smo već puno toga naučili prošle godine, također čitajući Drhturavog viteza. Slikovnica je prigodna uoči nadolazećeg blagdana Božića jer medvjeđa obitelj kreće na čudesno putovanjeoko svijeta da posjeti rođake u najudaljenijim i najneobičnijim zemljama, zauzete pripremama za doček Božića - bijele medvjede na Sjevernom polu, ljubitelje lova i ribe ispod leda, vesele mekodlake koale u žarkoj Australiji, žitelje tajanstvenog kraljevstva plišanih medvjedića i čistunce Medvjediće velikog zviježđa...te još mnoge druge. Učenicima se jako svidjela ova domišljata blagdanska priča i ilustracije u slikovnici, ali još im se više svidjelo što smo detaljno proučili cijelu kartu svijeta, gdje sve žive medvjedi, kako žive, saznali smo puno informacija koje smo pronašli dodatno u enciklopedijama i na internetu. Napravili smo plakat o medvjedima koje je Kestutis opisao u slikovnici. Ponovno smo ponovili što smo prošle godine naučili o Litvi, a ove saznali smo još novih informacija o toj divnoj zemlji

 [više]

IZRADA KALENDARA S NAJDRAŽIM KNJIŽEVNIM LIKOVIMA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 1. 2022. 14:40

 

16. prosinca 2021. učenici 3.a, 3.b, 3.c, 4.a i 4.b razreda sudjelovali su na književno-likovnoj radionici u Gradskoj knjižnici na kojoj su ilustrirali svoje omiljene književne likove i ukratko opisali zašto ih vole. Njihove ilustracije poslužile su za izradu kalendara za 2022. godinu kojeg je Gradska knjižnica otisnula te poklonila svim učenicima koji su sudjelovali, školi i knjižnici. Hvala Gradskoj knjižnici i Jasmini Hren koja nas je pozvala na radionicu!. Učenici su oduševljeni kalendarom, a kalendar možete pogledati u Gradskoj knjižnici i u Školskoj knjižnici. Likovi koji krase stranice kalendara su: siječanj - Elsa (Frozen) - Lorena Fotović, 3.b; veljača - Mala sirena - Sara Galić, 4.b; Jeti (Jeti u kojeg nitko nije vjerovao) - Iva Ivanček, 3.c; travanj - Zvončica (Petar Pan) - Leona Barilić, 3.c; svibanj - Hlapić i Gita (Čudnovate zgode šegrta Hlapića) - Lota Dianić i Iris Voštinić, 3.c; lipanj - Paulina P. (dnevnik Pauline P.) - Ena Borić, 4.a; srpanj - Miševi i mačke naglavačke - Klara Debeoc, 3.a; kolovoz - Matilda - Maja Marenić, 4.b; rujan - mačak u čizmama - Magda Batar, 4.a; listopad - Maša (serijal Sanje Polak o djevojčici Maši) Maša Turk i Lana Baštijan, 3a; studeni - Belle (Disney) - Franka Ferenčaba, 3.b; prosinac - Pinokio - Dominik Kelava, 4.b. Pošto je na radionici bilo više učenika nego je mjeseci u godini, neki su radovi zajednički, a neki su uvršteni na samu naslovnicu kalendara: Vlak u snijegu (Lucija Kožar i Lucija Lukavac, 3.b; Jeti (Lucija Ivanček, 3.c); Hermiona Granger - Harry Potter (Petra Plečko, 4.b) i Gita (Hlapić) - Helena Konjig, 3.c

 

 [više]

JETI I DRUŽENJE UZ KAKAO I SLJEZOVE KOLAČIĆE (PROJEKT NMK)

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 1. 2022. 12:47

 

Prva slikovnica koju smo u sklopu projekta Naša mala knjižnica (Ibis Grafika) pročitali u 3.c razredu bila je slikovnica Jeti u kojeg nitko nije vjerovao. S Jetijem smo se družili 4 školska sata. Odradili smo niz aktivnosti koje su nas oduševile. Prvo smo pročitali slikovnicu i puno razgovarali o poruci koju priča odašilje čitateljima: Vjeruj u sebe, pa ćeš lako vjerovati i u druge! Sljedeći korak bio je ilustriranje. Svaki učenik nacrtao je svojeg Jetija te smo u knjižnici napravili malu izložbu.

 

Nakon likovnog izražavanja uslijedio je sat uživancije na kojem smo radili i pili kakao kojeg Jeti obožava i izvrsno spravlja, a uz kakao smo se častili sljezovim bombončićima i keksićima. Slušali smo glazbi i razgovarali o poznatim motivacijskim izrekama i porukama koje podupiru poruku priče Jeti u kojeg nitko nije vjerovao. Slušali smo glazbu. Zadnja aktivnost bila je ispunjavanje radne knjige i proučavanje zanimljivosti o Poljskoj, zemlji iz koje je autorica slikovnice.

 

FOTOGALERIJA

 [više]

Adventski knjigo-kalendar

Autor: KRISTINA PRILIKA, 1. 12. 2021. 15:02

BOŽIĆNE, BLAGDANSKE, ZIMSKE PRIČE

 [više]

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 12:22

I ove smo se školske godine uključili u projekt/natjecanje "Čitanjem do zvijezda". Učenice 7. b razreda (Marta, Sara i Elena) marljivo čitaju knjige i spremaju se za škosku razinu natjecanja koja će se održati u prosincu.

Uživamo čitajući klasike Roalda Dahla: "Vještice" i F.H. Bournett: "Tajni vrt" te u velikom svjetskom bestseleru Ransoma Rigssa: "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu". Ove godine tema je knjiga i film. Na službene projekcije u Cinestaru zbog epidemioloških razloga nismo uspjeli otići, ali zato ćemo filmove pogledati u školi na slobodnoj aktivnosti Mladi knjižničari.

 [više]

PROJEKT "NAŠA MALA KNJIŽNICA" IBIS GRAFIKA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 12:12

I ove školske godine uključili smo se u međunarodni projekt izdavačke kuće Ibis grafika "Naša mala knjižnica", a projekt nastavljamo provoditi s 3.c razredom (prošle školske godine smo se 1. puta uključili i sudjelovao je 2.c razred pa ove godine nastavljamao). Projekt tijekom školske godine provode knjižničarka Kristina Prilika i učiteljica Nataša Svoboda Arnautov. Stigo nam je paket s novim knjigama i radnim zadacima, a započinjemo bajkom  poljske književnice Asie Olejarczyk "Jeti u kojeg nitko nije vjerovao" toplom pričom koja govori kako ponekad nemoguće postaje moguće. U prosincu nastavljamo s pričom litvanskog autora Kestutisa Kasparavičius: "Medvjedovanje" prigodnom bajkom uoči nadolazećih blagdana: "Približavanjem najljepšeg godišnjeg blagdana – Božića, medvjeđa obitelj kreće na čudesno putovanje oko svijeta da posjeti rođake u najudaljenijim i najneobičnijim zemljama, zauzete pripremama za doček Božića."

FOTOGALERIJA

 [više]

10. skup dječjih autora

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 12:02

 

 

 12. listopada 2021. učenici 2.a i 2.c razreda s učiteljicama Ksenijom Bilandžić i Marinom Rodeš te knjižničarkom Kristinom Prilika sudjelovali su na književnom susretu u  Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad. I ove godine, koja je proglašena Godinom čitanja, održao se književni skup dječjih autora, već 10. po redu, redovito uz potporu Ministarstva kulture i medija. X. književni skup dječjih autora tradicionalno se održao u Mjesecu hrvatske knjige, najvećoj manifestaciji u Hrvatskoj posvećenoj knjizi. Ove godine, u na susretu su bili prisutni  lektirni  dječji pisci, Božidar Prosenjak, Ivana Guljašević i Larisa Mravunac, obje ujedno i vrsne ilustratorice za djecu. Skup je  moderirao Jadranko Bitenc, lektirni dječji pisac, naš sugrađanin. Ovogodišnja tema skupa  bila je „Uloga slikovnice i važnost čitanja u odgoju djece“. Književnici su im ispričali što ih u životu potiče da pišu slikovnice i priče za djecu te svatko rekao malo više o sebi i svojim djelima. Učenici su s književnicima razgovarali i pitali ih što ih zanima. Sve slikovnice spomenutih autora knjižničarka Kristina Prilika učenicima je prethodni tjedan pročitala na satovima pričanja priča, a učenici su ih i samostalno posudili i čitali.

 [više]

Književni susret i radionica u Gradskoj knjižni Ivanić-Grad

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 11:50

  

Razigrana i svestrana umjetnica i književnica Nikolina Manojlović Vračar uljepšala  je 9. studenog 2021. dan 3. a razredu i učiteljici Ljiljani Žmegač na književnom susretu i radionici. Susret je započela predstavljanjem svoje prve slikovnice “Starac dugačka brka”, a potom smo naučili što je kamišibaj i kako nastaje. 

Kamišibaj je tvorenica od riječi kami što znači papir i šibaj što znači gledalište ili kazalište. Neki ga zovu papirnatim kazalištem i kazalištem iz kofera, no jedno je sigurno: to je vještina pripovijedanja i kazivanja uz pomoć slika. Pritom dolazi do interakcije različitih umjetnosti.Kamišibaj potječe iz Japana. To je tradicijski oblik pričanja priča djeci. Početkom prošloga stoljeća na ulicama Japana pojavili su se pripovjedači koji su biciklom putovali iz sela u selo (gaito). Prodavali su ručno izrađene slatkiše. Osim slatkiša, na biciklu je bila pričvršćena i mala drvena kutija – butaj. Kad bi se oglasio udarcem svojih štapova, djeca bi se okupila oko prodavača, kupila slastice i poslušala kamišibaj. Bila im je to lijepa nagrada za njihovu kupnju. Kazivač je bio domišljat, a njegove priče dobile bi nastavak novom kupnjom njegovih slastica.

Nakon što su naučili o toj staroj tehnici pričanja priča, svaki od učenika ilustrirao je stih iz Nikolinine pjesme “Bomboni” te ih je gošća duhovito interpretirala u svom kamišibaj kazalištu uz pomoć frule, malene ptičice i svojeg specifičnog energičnog izričaja. Isto smo ponovili s nagrađenom slikovnicom “Oblak u žutom kaputu”. U veseloj atmosferi djeca su pokazala ilustratorsko umijeće pomno prateći priču kroz slike.

FOTOGALERIJA

 [više]

NOVO, NOVO U GODINI ČITANJA - I DALJE SLAVIMO BAJKE

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 11:42

Grad Ivanić Grad školskoj knjižnici omogućio je sredstva kojima su kupljene knjige za školsku knjižnicu (baš u vrijeme sajma knjiga Interliber kada su povoljnije cijene) tako da smo, osim lektira, naručili i puno bajkovitih priča jer bajka nam je uvijek dobar poticaj za čitanje, ispiracija, pouka. Naše su police bogatije za čaroliju sljedećih naslova: Čarobno kraljevstvo bajki, Gdje se nalaze bajke, Bajke i priče iz cijeloga svijeta, Orašar i kralj miševa, Snježna kraljica, Palčica, Princeza u magarećoj koži, Dolina mlinova, Baba jaga i div Zaborav.

Na poveznici NOVE BAJKE U NAŠOJ ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI saznajte više o novim naslovima.

 [više]

ČITAMO BAJKE

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 11:34

Iako 3. razredi nisu sudjelovali u projektu izrade straničnika, naučili su da je listopad mjesec školskih knjižnica i saznali u koje se projekte naša školska knjižnica uključuje kako bi obilježila Mjesec školskih knjižnica. Ovogodišnja tema "Bajke i priče iz cijeloga svijeta" poslužila nam je kao poticaj za satove pričanja priča na kojima smo čitali bajke hrvatskih autora iz knjige "Hrvatska bajkovnica". U 3.b razredu pročitali smo bajku "Slano i neslano kraljevstvo" Želimira Hercigonje, a u 3.c bajku Sanje Lovrenčić "Mala vila i Živneživ". Iako učenici u 3. razredu upoznaju nove književne vrste (basnu, roman, pripovijetku, dnevnik) koje čitaju u lektiri, bajke su im i dalje jako drage i dalje ih vole čitati i slušati.

                     

 [više]

ISLM BOOKMARKER PROJECT

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:37

 

Ovogodišnja tema Mjeseca školskih knjižnica je Bajke i priče iz cijeloga svijeta pa smo se s veseljem prihvatili izrade straničnika (bookmarkera) kojima slavimo bajke i priče koje nas uvijek vesele, uče, inspiriraju... Učenici 1.c i 5. c razreda s učiteljicom Mihaelom Njegovec i knjižničarkom Kristinom Prilika tijekom listopada izrađivali su straničnike inspirirane bajkovitim motivima i najdražim bajkama. Bilo je tu zmajeva, princeza, vještica, začaranih dvoraca, čarobnih ogledala, vještičjih kotlova i likova poput Crvenkapice, Harryja Pottera, Zvončice... Ove godine naše straničnike šaljemo u Litvu i u Indiju!

 [više]

Godina čitanja - nove slikovnice - poticanje čitanja

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:33

U godini čitanja školska knjižnica obogatila je učenički fond slikovnicama i pričama koje potiču čitanje i slave knjige. Tijekom prvog tjedna studenog učenici 2. razreda sudjelovali su na satovima pričanja priča na kojima im je knjižničarka predstavila nove naslove i pročitala slikovnice: Čarolija knjižnice, Vuk koji nije volio čitati, Vuk koji je zalutao u zemlju bajki, Vuk koji je ispao iz knjige, Oprostite, jeste li vi vještica? Priče su to koje će probuditi ljubav prema čitanju, knjižnici i pisanoj riječi kod svakog, pa čak i kod najneodlučnijeg čitatelja. Više o slikovnicama provjerite na poveznici SLIKOVNICE ZA POTICANJE ČITANJA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 

  

   

 [više]

Grafička radionica Kist i pero; izložba "Nikad viđeno - nebeski zapisi

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:20

29. listopada učenici grupe Mladi knjižničari s knjižničarkom Kristinom Prilika sudjelovali su na grafičkoj radionici "Kist i pero" u POU Ivanić-Grad,  u suradnji s Grafičkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti uz redovitu potporu Ministarstva kulture i medija RH. Ove godine radionicu su pod nazivom “Kist i pero” uz red.prof.mr.art. Sinišu Reberskog vodili i troje studenata Grafičkog odsjeka, Katarina Kocijan, Teo Kiš i Marcel Vugec. Tom prilikom otvorena je i izložba Siniše Reberskog pod nazivom „Nikad viđeno – Nebeski zapisi“ koju su učenici također pogledali. S profesorom Reberskim i studentima učenici su se okušali u ispisivanju slova i znakova različitim vrstima pera i kistova i tinte na posebnim papirima te slušali zanimljivu priču o razvoju pisane riječi i različitih tehnika pisanja. “Kreativni umjetnički proces Reberski uvijek shvaća kao uzbudljivo putovanje u svijet priča i vizualnih doživljaja. Sve kod njega počinje pričom. Ona sve pokreće, njome on intrigira maštu i zaokuplja um… Višnja Slavica Gabout”

 [više]

VIRTUAL CONNECTIONS AROUND THE WORLD PROJECT

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:11

 

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, godišnja proslava aktivnosti školskih knjižnica širom svijeta. To je mjesec kada se učenici diljem svijeta povezuju u zajedničke projekte, a jedan takav je i Virtualna druženja u cijelom svijetu (Virtual Connections around the World Project). Povezivanje putem virtualnih platformi izvrsna je prilika za učenike diljem svijeta da razgovaraju u stvarnom vremenu tijekom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Učenici mogu učiti jedni od drugih povezivanjem i upoznavanjem različitih kultura. Mogu podijeliti svoju ljubav prema čitanju dok pričaju o knjigama koje su pročitali i podijeliti preporuke za čitanje. Ove godine, učenici naše škole povezali su se s učenicima iz Rusije, iz grada Kurskaya (48 000 stanovnika) - oblast Kurchatov i 19. listopada preko platforme Zoom na virtualnom druženju razgovarali o ovogodišnjoj temi i razmjenili iskustva. Učenici s kojima smo razgovarali bili su sedamnaestogodišnjaci jer u Rusiji školovanje započinje sa 6-7 godina u 1. razredu i učenici pohađaju neprekidno do 11. razreda nakon kojeg upisuju fakultet. Škola s kojom smo ostvarili suradnju je "MBGE «Gymnasium №1», a učiteljica s kojom je knjižničarka Kristina Prilika dogovarala susret i pripremala djecu Lydmila StepanovaOvogodišnja tema bila je Bajke i narodne priče iz cijeloga svijeta (Fairytales and folktales around the world). Učenici iz Rusije ispričali su nam o svojim nacionalnim bajkama i narodnim pričama, a jednu kratku bajku su nam i pročitali i ilustrirali te prikazali tijekom sastanka. Naši učenici ruskim su učenicima predstavili zbirku bajki I.B.Mažuranić Priče iz davnine te pričali o poznatim hrvatskim narodnim bajkama (Mala vila, Lončiću, kuhaj, Žabica djevojka...). Zadanu temu i jedni i drugi smo školski odradili, ali najzanimljiviji i najspontaniji dio razgovora je bio u razmjenjivanju pitanja o školovanju, razlikama, sportu, umjetnosti, video-igrama, vremenskoj prognozi, situaciji oko korona virusa, studiranju ... Učenici koji su sudjelovali u projektu su: Pavla Vlahek, 5.b, Elena Banči, Marta Orešković, Sara Svetličić, 7.b, Darin Hrastić, Simona Orlić, 8.b, Paula Lešp i Šimun Stipić, 8.c.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Autor: KRISTINA PRILIKA, 29. 10. 2021. 10:37

12. listopada 2021. učenici 2.b razreda sudjelovali su na književnom susretu s književnicom Nives Madunić Barišić u Gradskoj knjižnici. Na susretu im je je književnica predstavila serijal slikovnica o Hani i Janku, slikovnicama za njihov uzrast o učenicima Hani i Janku: Hana i Janko i tajanstvena buka u školskoj svlačionici, Hana i Janko i slučaj odlutale pidžame i Hana i Janko i dječak koji nestaje. Pripremljen u godini čitanja (2021.), autorica je za serijal izjavila: „Želim da djeca uz Hanu i Janka zavole školu, znanje, učenje i čitanje

FOTOGALERIJA

HANA I JANKO

HANA I JANKO I SLUČAJ ODLUTALE PIDŽAME

 [više]

INTERNATIONAL SCHOOL LIBRARIES MONTH - MEĐUNARODNI MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 14. 10. 2021. 11:22

          

Listopad je mjesec u kojem slavimo školske knjižnice i tjekom kojeg kškolske knjižnice u cijelom svijetu provode različite aktivnosti sa ciljem poticanja čitanja i čittalačke kulture. Ove godine slavimo vezu između čitanja bajki i narodnih priča iz svih dijelova svijeta!

 

 [više]

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2021.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 14. 10. 2021. 11:10

 

                        

 

I ove školske godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pozivamo vas da se uključite u Nacionalni kviz za poticanje čitanja Šest lica traži čitatelja! Sve što trebate napraviti je slijediti poveznicu za kviz, znati dobro pretraživati informacije na internetu, a najbolje bi bilo kad bi ipak našli vremena i pročitali tri dječja romana koji su najbolji izvor informacija, zabave i užitka čitanja!

Sve o nacionalnom kvizu - Knjižnice grada Zagreba

MHK - KVIZ

 

 [više]

2021. - GODINA ČITANJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 14. 10. 2021. 10:46

 

Plakat iznad je poveznica na kojoj možeš saznati sve o godini čitanja i zašto je MZO 2021. godinu proglasilo godinom čitanja u Hrvatskoj!

Na stranici citaj.hr saznaj i pročitaj još više! 

 

 [više]

SAVJETI ZA BOLJE UČENJE!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 22. 5. 2020. 07:59

                

Dragi učenici, bliži se kraj školske godine i potrebno je što bolje ovladati tehnikama učenja kako bi u ocjenjivanju ostvarili što bolje rezultate. Dijelim savjete  kolegice Dinke Juričić koja drži predavanja i radionice o motiviranju, komunikacijskim vještinama i brzom čitanju te uređuje fb grupu Kako motivirati učenike . Pogledajte na plakatima 10 pametnih pravila za uspješno učenje, 3 ključa iskustvenoga učenja i 7 pogrešaka u učenju. Sretno i Lp!

10 PAMETNIH PRAVILA ZA UČENJE

7 POGREŠAKA U UČENJU

3 KLJUČA ISKUSTVENOG UČENJA

 [više]

KAKO IZRADITI PLAKAT?

Autor: KRISTINA PRILIKA, 22. 5. 2020. 07:25

Dragi učenici,  temu izrade plakata detaljnije sam opisala i razradila u prezentaciji. Vjerujem da će u ocjenjivanju u ovoj situaciji dobar plakat značiti i dobru ocjenu, stoga provjerite prezentaciju. Također, za one koji su spretni u radu na računalu izdvojila sam poveznice na alate za besplatnu izradu digitalnih plakata. Sretno i Lp!
 [više]

21. svibnja - Svjetski dan kulturne raznolikosti

Autor: KRISTINA PRILIKA, 22. 5. 2020. 07:18

              
Svjetski Dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002. godine (UNESCO). Kulturna raznolikost simbol je nastojanja da se poticanjem razvoja svih svjetskih kultura spriječi unificirani razvoj svijeta. Kulturna raznolikost predstavlja polaznu točku za suživot i uključenje svih ljudi te je osnova za život u multikulturalnom svijetu. Važan je čimbenik razvoja i njezino je poštivanje ujedno i poštivanje ljudskih prava. Kulturna baština je izvor naše kreativnosti. Uz svjetski dan kulturne raznolikosti pripremila sam vam prigodnu prezentaciju. Nadam se da ćete pročitati! LP!
 [više]

18. svibanj - Međunarodni dan muzeja

Autor: KRISTINA PRILIKA, 18. 5. 2020. 09:05

                         

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije. Ovogodišnja tema je : Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. S obzirom na situaciju, mnogi programi održavaju se virtualno (također EMA - edukativna muzejska akcija na temu "Ljubav"). Plakate, programe i sve informacije možete vidjeti na poveznici muzejskog dokumentacijskog centra: https://www.mdc.hr/hr/mdc/skupovi-manifestacije/medunarodni-dan-muzeja/

 

 [više]

MREŽNI KATALOZI - KIP, 7.R., 2. TEMA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 18. 5. 2020. 09:03

Poštovani učenici, dijelim prezentaciju za 2. temu iz knjižnično-informacijske pismenosti (KIP) u školskoj knjižnici - Mrežni katalozi. Prvu temu - Časopisi na različitim medijima smo odradili. Nadam se da ćete pročitati. Zadaci na kraju nisu obvezni, ali možete ih riješiti na način da malo pretražujete mrežne kataloge knjižnica s mobitela, tableta ili laptopa, računala. Lp!
 
 [više]

15. SVIBANJ - MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 15. 5. 2020. 09:30

Dragi učenici, sretan vam dan obitelji! Danas proslavite svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećate jedni prema drugima u zajedničkim aktivnostima i uživanju jedni s drugima. Tko želi, može napisati par riječi (kratak literarni uradak) o tome kako je proveo dan s obitelji ili što najviše voli kod svoje obitelji, poslati zajedničku fotografiju ili crtež obitelji. Radove ću objaviti na stranici Škole. U prilogu je letak koji ističe pozitivne osjećaje i osobine unutar obitelji Lp!

OBITELJ

 [više]

MREŽA: INTERNET: mrežne stranice o hrvatskom jeziku

Autor: KRISTINA PRILIKA, 13. 5. 2020. 10:25

Ovja tjedan dijelim sadržaje iz medijske kulture i pismenosti, a koji su usko povezani s knjižnično-informacijskom pismenošću i koje najčešće odrađujemo u školskoj knjižnici. Tema MREŽA: INTERNET je tema iz medijske kulture za 6.r, ali informacije i korisni linkovi poslužit će učenicima svih razreda! Provjerite! Lp!

MREŽA: INTERNET

 [više]

TISAK - MEDIJSKA KULTURA, 5.R.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 5. 2020. 16:51

Poštovani učenici, dijelim prezentaciju o TISKU u kojoj se nalaze zanimljive informacije koje spadaju i u opću kulturu i u medijsku pismenost. Provjerite. Puno toga već znate! Lp!

TISAK

 [više]

8.r. MEDIJSKA KULTURA - DOKUMENTARNI FILM

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 5. 2020. 16:46

Poštovani učenici, prilažem prezentaciju Dokumentarni film u kojoj ćete ponoviti važan sadržaj iz Medijske kulture te pronaći jako puno korisnih poveznica o dokumentarnim filmovima. Obratite pažnju na citiranje literature i web izvora u prezentaciji! Dokumentarni film je u današnjem društvu jako zapostavljena kategorija sedme umjetnosti. No, onaj tko odluči zadubiti se u ovo nepregledno bogatstvo mudrosti i inspiracije shvatit će da propušta mnogo ako sebi barem jednom tjedno ne izdvoji vrijeme za gledanje priče koja vam može promijeniti život. Mogu vas učiniti pametnijima, obrazovanijima, informiranijima, plemenitijima, samosvijesnijima, mogu vas potaknuti da budete bolji čovjek! Knjige su prozor u svijet, ali i dokumentarni filmovi također. Lp!
 [više]

PREZENTACIJA I PRIČA POVODOM SVJETSKOG DANA SUNCA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:11

Iako je 3.5. iza nas, za lijepu priču i korisne informacije nikad nije kasno. Kolega Goran Šobota pripremio je priču i prezentaciju o Svjetskom danu Sunca pa je dijelim. Izvrsno je! Uživajte!

https://youtu.be/67-BkKhmtpw

https://www.canva.com/…/DAD6X2…/B3oVaf7VxExhPSqXegAcXA/view…

 [više]

3.5. - DAN SUNCA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:11

Danas se obilježava svjetski dan Sunca. Ideja je potekla od američkog predsjednika Jimmyja Cartera,  a obilježavanje potiče i NASA, jer je Sunce izvor života i obnovljiv izvor energije. U priloženom dokumentu pročitajte više zanimljivosti te posjetitite predložene linkove. 

3.5. SVJETSKI DAN SUNCA

https://hr.wikipedia.org/wiki/Pozdrav_Suncu

http://www.pjesmicezadjecu.com/uradi-sam/kako-izraditi-suncani-sat.html

https://eskola.zvjezdarnica.hr/osnove-astronomije/sunce/

https://www.facebook.com/zvjezdarnica/photos/sunce-danas/1441569659263936/

 [više]

VAŽNI DATUMI U SVIBNJU!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:08

Svibanj je mjesec u kojem obilježavamo važne datume koji nas uče o povijesti i uče za budućnost: prava radnika, sunce kao izvor života, majka, obitelj, suživot, multikulturalnost, zdravlje, solidarnost sve to važno je svaki dan, a mjesec svibanj je mjesec u kojem posebno ističemo njihovu važnost.

VAŽNI DATUMI U SVIBNJU

 [više]

NOĆ KNJIGE 2020. - S KNJIGOM NISI IZOLIRAN

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:03

Danas se obilježava Svjetski dan knjige uz koji prigodno već 9. godinu zaredom knjižnice, škole i dr. institucije organiziraju Noć knjige te različitim programima promiču kulturu čitanja. Iz svijeta fikcije, na plakat ovogodišnje Noći knjige stiže knjiški patuljak, dežurno njurgalo, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati i da s knjigom nismo izolirani: videoNažalost, ove godine ne možemo u Školi organizirati program uz Noć knjige, ali na stranici škole donosimo zanimljive likovne i literarne uratke naših učenika. Čitanje počinje učenjem slova pa u priloženoj poveznici pogledajte fotogaleriju SLOVA koja su različitim stvarima koja ih okružuju ispisali učenici 1.b razreda. Oni sada postaju budući čitači, njihova inspirativna slova možda će ubuduće biti ugrađena u priče, pjesme i romane. Inspiracija je oko nas!

 

 

 [više]

145. GODIŠNJICA ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 07:57

                              

18. travnja obilježava se 145. godišnjica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, hrvatske književnice koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Proslavila se zbirkom bajki Priče iz davnine i dječjim romanom Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Njena djela prevedena su na mnoge svjetske jezike. Književni kritičari prozvali su je hrvatskim Andersenom. Izdvojili smo linkove institucija i organizacija koje njeguju Ivaninu ostavštinu te linkove na kojima možete pročitati bajke iz zbirke Priče iz davnine!

 

 

 [više]

DIGITALNI SADRŽAJI ZA UČENJE I ZABAVU

Autor: KRISTINA PRILIKA, 17. 4. 2020. 10:20

Poštovani učenici i roditelji, na poveznici Artrea:https://www.artrea.com.hr/index.html  možete pronaći edukativne digitalne sadržaje za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kvizove, mozgalice, online školu i online igre. Također možete ispisati vježbenice i materijale za vašu djecu. Provjerite, učite i zabavite se!

 [više]

AUDIO ZAPISI KNJIŽEVNIH DJELA NA POVEZNICI E-LEKTIRE

Autor: KRISTINA PRILIKA, 17. 4. 2020. 09:39

Na poveznici e-lektire.hr također možete poslušati izdvojene audio zapise (osim što ih možete pročitati i prilagoditi svojim potrebama pomoću aplikacije Omoguru) https://lektire.skole.hr/audio-sadrzaji. Učenici mlađe dobi, ali i oni stariji mogu uživati u audio-zapisima brojnih bajki, dječjih pjesama, ali i drugih djela.

 [više]

E-LEKTIRE NA BESPLATNOJ APLIKACIJI OMOGURU

Autor: KRISTINA PRILIKA, 17. 4. 2020. 09:37

Pored ranije navedene poveznice   https://lektire.skole.hr/ na kojoj možete pronaći lektire(klik na poveznicu), od sada možete koristiti i besplatnu aplikaciju OMOGURU na poveznici https://lektire.skole.hr/stranica/elektire-na-omoguru-aplikaciji.

Uz Omoguru aplikaciju knjige možete lako prilagoditi sebi i svojim jedinstvenim željama i potrebama. Omoguru omogućuje ugodno iskustvo čitanja ponajprije za one s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, ali i za sve druge ljubitelje priča i knjiga.

Učenici i studenti (a i odrasli s disleksijom) koriste Omoguru kako bi im tekst bio čitljiviji i olakšao dekodiranje riječi. Koja je tajna? Vizualno ugodna obitelj fontova dizajnirana kako bi se poboljšala detekcija slova i prepoznavanje oblika slova. Istraživanje je pokazalo da smanjuje vrijeme čitanja i broj pogreški te mentalni napor potreban za čitanje. I besplatna je.

 

 [više]

SVJETSKI DAN UMJETNOSTI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 15. 4. 2020. 20:06

                  

15. travanja obilježava se Svjetski dan umjetnosti, a na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika (IAA). Datum 15. travnja odabran je jer je na taj dan rođen Leonardo da Vinci. Svjetski dan umjetnosti jedan je od međunarodnih dana UNESCO-a koji  se obilježava u 2020. godini. Mnogi muzeji otvorili su svoja virtualna vrata posjetiteljima koji ih na taj način žele pogledati. Google je izdvojio top 10 muzeja za virtualnu turu, a linkove za virtualnu šetnju muzejima provjerite na sljedećoj poveznici: http://www.journal.hr/lifestyle/kultura/umjetnost-i-dizajn/virtualna-tura-svjetski-poznati-muzeji/

Također, provjerite fb stranicu Museum Without Walls/ Le Musėe Imaginaire: https://www.facebook.com/TheMuseumWithoutWalls/

 [više]

1. R. OŠ - PONOVIMO

Autor: KRISTINA PRILIKA, 9. 4. 2020. 08:12

Dragi učenici, u tjednu ponavljanja ponovimo što je školska knjižnica i koje usluge nudi učenicima.

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Također, pripremila sam vam prezentaciju o važnosti čitanja! Čitajte i budte sretni!

U CARSTVU KNJIGA

 [više]

ČITAJTE, INFORMIRAJTE SE, BUDITE KREATIVNI I ZABAVITE SE!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 9. 4. 2020. 08:08

Poštovani učenici, rodiitelji i kolege, čitajte i zabavite se! Šaljem link na aktualni br časopisa Smib i link na prigodne mozgalice i bojanke. Lp! https://online.fliphtml5.com/kzpyj/homn/
 [više]

4. r. OŠ - KIP - REFERENTNA ZBIRKA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 7. 4. 2020. 12:02

Poštovani učenici, tijekom ožujka u knjižnici bismo odradili obaveznu temu iz knjižnično-informacijske pismenosti (KIP) Referentna zbirka knjižnice. Pošto ćete ovih dana imati malo više vremena, postavljam vam prezentaciju koju bismo odradili u školskoj knjižnici (nažalost, ne možemo međusobno komunicirati i nadopunjavati informacije iskustvom, ali sada smo na ovakvom načinu učenja). Zadaci koji se nalaze na kraju prezentacije nisu obavezni, ali ako želite, možete ih riješiti. Lp svima i sretan Uskrs svima koji ga slave.

REFERENTNA ZBIRKA

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIŽEVNOSTI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 2. 4. 2020. 09:17

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se od 1967. godine, a njime se želi ukazati na važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju. Za datum obilježavanja je 2. travanj - rođendan Hansa Christiana Andersena (1805.), najpoznatijeg pisca bajki.

 [više]

VAŽNI DATUMI U TRAVNJU!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 1. 4. 2020. 10:43

Travanj je mjesec u kojim se obilježavaju datumi kojima slavimo i potičemo važne stvari poput zdravlja i očuvanja prirode, čitanja, ali i slavimo umjetnost, ples i godišnjice slavnih književnika. Provjerite u priloženom dokumentu! Lp!

VAŽNI DATUMI U TRAVNJU

 [više]

online škola: 4.A,B I C razred

Autor: KRISTINA PRILIKA, 31. 3. 2020. 14:56

Poštovani učenici, roditelji i kolege, na ovom ću linku postavljati materijale za 4.a i 4.b i 4.c razred pošto učenici nisu ulogirani u Teams. Dio materijala su obavezne teme koje odrađujemo u školskoj knjižnici, a dio će biti informativne prirode i za razonodu. Neće biti potrebno rješavati nikakve zadaće i slati povratne informacije, osim ako učenik to želi i za to ima vremena. Kliknite na više i provjerite dostupne linkove i materijale! Hvala, sretno i Lp svima!

 [više]

3.a i 3.b razred

Autor: KRISTINA PRILIKA, 31. 3. 2020. 13:20

Poštovani učenici, roditelji i kolege, na ovom ću linku postavljati materijale za 3.a i 3.b razred pošto učenici nisu ulogirani u Teams. Dio materijala su obavezne teme koje odrađujemo u školskoj knjižnici, a dio će biti informativne prirode i za razonodu. Neće biti potrebno rješavati nikakve zadaće i slati povratne informacije, osim ako učenik to želi i za to ima vremena. Kliknite na više i provjerite dostupne linkove i materijale! Hvala, sretno i Lp svima!

 

 [više]

KNJIŽNICA: ON LINE ŠKOLA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 25. 3. 2020. 13:17

U ovom prozoru dijelit ću linkove na sadržaje KIP-a, izborne sadržaje te korisne linkove koji će pomoći poticanju čitanja i pripremi za buduće čitanje!

 [više]

5. VELJAČE - SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

Autor: KRISTINA PRILIKA, 5. 2. 2020. 13:16

Danas smo u školi obilježili Svjetski dan čitanja naglas - 5. veljače, a povezali ga s projektom u kojem sudjeluju 4. razredi Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige te smo u 4.b i 4.c razredu međusobno naglas čitali pjesme Zvonimira Baloga iz zbirke "Veseli zemljopis". Također, danas je u čitanju naglas gost u razredima bio i naš domar Vlado Šafran koji je učenicima čitao pjesme. Čitala je i knjižničarka i učiteljice i učenici. Čitanje je jako važno i pozitivno!

FOTOGALERIJA

 [više]

ŠKOLSKA RAZINA NATJECANJA "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"

Autor: KRISTINA PRILIKA, 5. 2. 2020. 13:02

15. siječnja 2020. provedena je u školskoj knjižnici školska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda na kojoj su testove pisale učenice: Dora Rajski - 7.a, Lara Pavelić, 7.a, Vanesa Dianek - 7.c i Ema Gazić - 7.c. Učenice su ostvarile zavidan broj bodova: Dora i Lara 43/45, a Ema i Vanesa 42/45. Ekipu za županijsku razinu natjecanja činit će učenice: Dora rajski, Lara Pavelić i Ema Gazić, a Ema Gazić predstavit će se i plakatom (likovnim izričajem) kao i prošle godine kada se plasirala na državnu razinu natjecanja. Čestitamo svim učenicama na postignutim rezultatima i trudu uloženom u čitanje tri podeblja fantasy romana: Harry Potter i kamen mudraca/J.K.Rowling, Nikadgrad: kušnje Morrigan Crow/J. Townsend i Zmaj ispod starog grada/K. Mikulan.

 [više]

DOBRO DOŠLI, PRVAŠIĆI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 12. 2019. 10:29

U ponedjeljak, 9. 12. 2019. u školsku knjižnicu prvi su puta došli prvašići, 1.b razred s učiteljicom Katarinom Popović. Upoznali su se s prostorom knjižnice, naučili što je knjižnica, gdje stoje slikovnice, časopisi i knjige namjenjene njima, kao se posuđuju knjige, što još sve mogu raditi za vrijeme boravka u knjižnici i s knjižničarkom dogovorili pravila ponašanja u knjižnici i pravila ponašanja prema knjigama. Svatko je posudio svoju prvu knjigu, a uskoro će u knjižnicu doći na sat pričanja priča.   

GALERIJA

 [više]

IZVANUČIONIČKA NASTAVA IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI U ZAGREBU, NSK I KGZ

Autor: KRISTINA PRILIKA, 11. 12. 2019. 15:02

5.12.2019. 30 učenika polaznika izvannastavnih aktivnosti: Mali knjižničari, Velika dramska, Literarna i Novinarska grupa realiziralo je izvanučioničku nastavu u Zagrebu posjetom Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te posjetom Knjižnici grada Zagreba (Odjel za djecu i mlade) na Starčevićevom trgu. 

 [više]

SKAYPE PROJECT 2

Autor: KRISTINA PRILIKA, 11. 12. 2019. 14:53

14. studenog ostvarili smo još jednu skaype konferenciju, tj. razmjenu iskustava s još jednom školom iz Portugala, Dr. António Granjo High School, iz Chavesa  Portugal.

 

 [više]

ZAVRŠNICA NACIONALNOG KVIZA ZA POTICANJE ČITANJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 11. 12. 2019. 14:36

Na završnicu Nacionalnog kviza za poticanje čitanja U ritmu čitanja: ritam odrastanja iz naše je škole pozvana učenica Margita Češković, 8.a. Završnica je održana 14. studenog 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

 [više]

KNJIGA - PUT OD AUTORA DO ČITATELJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 10. 2019. 13:37

25. i 28. listopada 2019. učenici 3.a i 3.c razreda s učiteljicama Šteficom Bakarić i Mihaelom Njegovec sudjelovali su na satu KIP-a (Književno-informacijske pismenosti), tema KNJIGA - Put od autora do čitatelja u školskoj knjižnici na kojem su naučili od kojih se sve dijelova sastoji knjiga, tko su sve osobe koje sudjeluju u izradi jedne knjige te čemu služe pogovor, predgovor, kazalo, sažetak, bilješka o piscu itd.

FOTOGALERIJA

 

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S VLASTOM GOLUB U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:14

28. listopada 2019. učenici 7.c i 7.a razreda sudjelovali su kao gosti na književnom susretu s glumicom i spisateljicom Vlastom Golub u Gradskoj knjižnici, a u sklopu mjeseca knjige.Vlasta Golub učenicima je predstavila svoja dva romana za mlade. „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ i „Eva, mala žena“. Oba romana su književni hit u Hrvatskoj i primjeri realistične teen proze koji se bave raznolikom problematikom današnjih tinejdžera. Dok u svom prvijencu autorica progovara o vršnjačkom nasilju, u romanu „Eva“ pripovijeda priču o odrastanju u društvenim prilikama sve većeg socijalnog raslojavanja. Roman je to koji postavlja važna pitanja današnjice, a odgovore daje između redaka na suptilan i realističan način. Koji su oni točno, morat ćete saznati sami, zato trk u knjižnicu po svoj primjerak! Roman Eva, mala žena također je zaslužio svoje mjesto uz još dva romana za mlade (Drugačija Ivane Guljašević Kuman i Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Stepanić Tihi) u ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Ritam odrastanja (U ritmu čitanja).

 [više]

SUDJELOVALI SMO U NACIONALNOM KVIZU ZA POTICANJE ČITANJA "RITAM ODRASTANJA""

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:12

Učenici 7. i 8. razreda pročitali su romane („Drugačija“ Ivane Guljašević Kuman, „Eva, mala žena“ Vlaste Golub i „Ljeto na jezeru Čiču“ Jasminke Stepanić Tihi) koji su bili obuhvaćeni Nacionalnim kvizom za poticanje čitanja „Ritam odrastanja“ te u knjižnici na računalu riješili  on line kviz. Rješavajući test ponovili su i što je to glazba, crtovlje, tko je uglazbio hrvatsku operu Porin i tko je autor skladbe Adio Mare.

 [više]

SKAYPE PROJECT

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:08

U sklopu mjeseca školskih knjižnica (listopad) ove smo se školske godine prvi puta uključili u ISLM- in Skype project razmjene iskustava s učenicima iz neke druge zemlje. Ostvarili smo razgovor i razmjenu iskustava s učenicima iz osnovne škole u Portugalu - "Agrupamento de Escolas de Paços de Brandão" - iz Paços de Brandão, malog gradića u općini Santa Maria da Feira i okruga Aveiro, koji je od Porta udaljen 22 km, a dio je gradskog područja Porta. 

 [više]

BOOKMARKER EXCHANGE PROJECT - IFLA 2019.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:05

U sklopu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (listopad) i ove smo se školske godine uključili u međunarodni projekt razmjene straničnika "Bookmarker exchange Project". Koordinatorica Magy O'Brien ove godine spojila nas je sa školom u Indiji s kojom smo ostvarili komunikaciju i razmjenu straničnika.

 [više]

UVODNI SATOVI U LEKTIRE ZA ŠKOLSKU GODINU 2019./2020.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 25. 9. 2019. 11:48

U rujnu su učenici 2., 3. i 4. razreda te učenici 5.-8. razreda posjetili knjižnicu gdje im je knjižničarka odražala uvodne satove u lektiru, tj. pokazala im knjige sa popisa lektira za tekuću školsku godinu. Osim obaveznih lektira koje će morati pročitati svi učenici, pokazivanjem svih knjiga učenike se pokušalo motivirati za dodatno čitanje djela koja su na popisima (koji su opsežni) i koja se neće čitati kao obaveza. Učenici 2. razreda oduševili su se bajkom Prašnjavko.

FOTOGALERIJA

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 ISLM BOOKMARKER PROJECT

                                   

U sklopu mjeseca školskih knjižnica već petu godinu zaredom uključujemo se i u međunarodni projekt ISLM Bookmarker Exchange Project. Ove godine straničnike su izradili učenici 4.c razreda s učiteljicom Mihaelom Njegovec i knjižničarkom Kristinom Prilika, a škola partner s kojom smo razmijenili straničnike Klaipedos "Santarves" progymnazium iz grada Klaipedie iz Litve. Temu „Pronalaženje puta do dobrog zdravlja i dobrobiti“ odlučili smo predstaviti pozitivnim porukama i poslovicama o zdravlju, važnosti zdrave prehrane i bavljenja sportskim aktivnostima te važnosti čitanja na straničnicima. Nacrtali smo i neke ljekovite biljke koje rastu u Hrvatskoj i koje se koriste za poboljšanje zdravlja i imuniteta. Hrvatsku tradicijsku kulturu predstavili smo na nekoliko straničnika s licitarskim srcem, hrvatskim tradicijskim suvenirom.

ISLM BOOKMARKER EXCHANGE PROJEKT 2020

FOTOGALERIJA


ISLM SKYPE SUSRET S UČENICIMA I KOLEGAMA IZ INDIJE

U sklopu mjeseca školskih knjižnica (listopad)  i ove smo se školske godine uključili u ISLM (International School Library Month) Skype project razmjene iskustava s učenicima iz neke druge zemlje. Ostvarili smo razgovor i razmjenu iskustava s učenicima iz osnovne škole u Indiji- Oakridge International School, Mohali (A Nord Anglia Education School)

Skype projekt je prekrasna prilika da učenici širom svijeta razgovaraju u stvarnom vremenu tijekom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Učenici mogu učiti jedni od drugih i povezati se s različitim kulturama !!! Učenici mogu razgovarati o sjajnim knjigama koje čitaju. Tema za 2020. godinu je "Pronaći svoj put do dobrog zdravlja i dobrobiti". Temelji se na jednom od ciljeva UNSDG-a, tj. Cilju održivog razvoja UN-a br. 3 "Dobro zdravlje i blagostanje". Ove godine pozvani smo da razmislimo i proslavimo vezu između knjiga, čitanja, školskih knjižnica, dobrog zdravlja i blagostanja.

S kolegicom Shvetom Dhand i Reetom Sharma te učenicima (6. razred, dvanaestogodišnjaci) ostvarili smo susret uživo 16. studenog (Na Dan školskih knjižnica i Međunarodni dan tolerancije) preko platforme Teams. Jedni drugima predstavili smo vlastite zemlje, kulture, škole te što i kako radimo na dobrobit i zdravlje učenika. Kolege iz Indije istaknuli su vezu između tradicionalne ayurvedske medicine i yoge te zdravlja učenika te vezu korištenja različitih tradicionalnih indijskih  začina koji su blagotvorni za zdravlje. Istaknuli su važnost zdrave prehrane i fizičke aktivnosti te nam ispričali i pokazali neka tradicionala indijska jela. Proveli su nas virtualnom šetnjom svojom školom (u to vrije i učenici i učitelji su bili na nastavi online zbog COVIDA 19 te je i zbog toga susret realiziran na platformi Teams koju njihovi učenici koriste za online nastavu) koja je velika i prekrasna, a uz igrališta ima i bazen! Izdvojili su naslove različitih knjiga koje govore o indijskoj kulturi i umjetnosti te nam ih pokazali ispred kamere. Također, učenici su obukli tradicionalne nošnje i iz vlastitih domova, ispred kamerice otplesali nam neke tradicionalne indijske plesove. Njihovo predstavljanje nas je oduševilo. Mi smo njima pričali o Hrvatskoj, Ivanić-Gradu, različitim preventivnim programima koji se u školi provode i koji se provode u svrhu poboljšanja zdravlja učenika (Shema mlijeka, Shema voća, Medni dan, Zubna putovnica i sl., suradnji sa školskom medicinom, poticanju učenika na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost, uključenosti učenika u mnoge sportske programe, o preventivnim programima protiv zlouporabe droga, alkohola, o programu zaštite učenika na Internetu (tj. elektroničkom nasilju i vršnjačkom nasilju), o mjerama koje provodimo usred pandemije COVID 19. Istražili smo i koje ljekovoto bilje raste u Hrvatskoj te kako ga ljudi koriste da bi pojačali imunitet te ublažili simptome nekih bolesti. Svi smo bili zadovoljni razgovorom i razmjenom iskustava.

 


9. MEĐUNARODNI SUSRET LEKTIRNIH PISACA

                                           

Tradicionalno, već devetu godinu za redom, tijekom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, u kojem se nastoji govoriti o knjizi te promicati čitanje, POU Ivanić-Grad održao je 6. studenog 2020. 9. međunarodni književni skup dječjih autora s temom „Kako sačuvati dijete u sebi da bi se moglo uvjerljivo pisati za djecu i mladež!?“. Ovim se programom nastoji pojačati učenički interes za istraživački, kritički i kreativni rad, a upravo su književni susreti odlična prilika da se mladi upoznaju s autorima suvremene hrvatske književnosti koji će ih potaknuti na čitanje. Na susretu su sudjelovali učenici 8.a i 8.b razreda, svaki razred posebno, u Maloj dvorani POU i uz poštivanje strogih epidemioloških mjera.

S učenicima su o temi "Kako sačuvati dijete u sebi da bi se moglo uvjerljivo pisati za djecu i mladež!?“  razgovarali književnici Robert Mlinarec, Hrvoje Kovačević i Jadranko Bitenc te su na zanimljiv i duhovit način učenicima približili svoje stvaralaštvo, predstavili svoj opus, govorili o inspiraciji za svoja djela, s njima podijelili neke simpatične životne priče te tako stvorili veselu i prisnu atmosferu Zahvaljujemo gospodinu Mlinarecu na darovanim romanima "Grafiti".

FOTOGALERIJA


LISTOPAD - mjesec školskih knjižnica

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, godišnja proslava školskih knjižnica širom svijeta.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) prilika je za školske knjižničare diljem svijeta da odaberu dan, tjedan ili cijeli mjesec u listopadu kako bi obilježili važnost školskih knjižnica i proslavili sve što one predstavljaju.

Tema za 2020. godinu je Put do zdravlja i dobrobiti. Temelji se na trećem UN-ovom cilju održivog razvoja Zdravlje i dobrobit. Ove godine u aktivnostima i projektima koje provodimo promišljamo  i slavimo vezu između knjiga, čitanja, školskih knjižnica, zdravlja i dobrobiti.

Aktivnosti kojima slavimo mjesec školskih knjižnica u našoj školi:

Školska knjižnica uključila je učenike u Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020. „Istraživač planeta Z“.

Učenici nižih razreda uključeni su u međunarodni  ISLM projekt – Bookmark exchange Project, a u učenici viših razreda u Digital Bookmarker exchange Project. Bookmarkerima ili graničnicima također će prikazati temu Put do zdravlja i dobrobiti.

Učenici osmih razreda pripremaju se za ISLM Skype Project u sklopu kojeg će 26. listopada razmijeniti iskustva s učenicima iz Indije - Oakridge International School, Mohali. Jedni će drugima predstaviti svoju zemlju i grad i razgovarat će o načinima i postupcima, projektima i inicijativama koje se u Indiji i Hrvatskoj provode za i na dobrobit učenika – djece.

Uz svjetski dan hrane 16. listopad učenici 7. i 8. razreda odslušat će predavanje i pogledati prezentaciju koja govori o globalnim problemima današnjice vezanih uz prehranu: pothranjenost, pretilost, bulimija, anoreksija te o tome kako pravilna i uravntožena prehrana može pomoći u sprečavanju mnogih bolesti današnjice. Predavanje je pripremila knjižničarka te ga povezala s načinima citiranja i navođenja koji su 


NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA: ISTRAŽIVAČI PLANETA Z

Mjesec hrvatske knjige 2020.  posvećen je planetu Zemlji, a naziv ovogodišnjeg kviza je ISTRAŽIVAČI PLANETA Z.

Ove godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja prilagođen je novonastaloj situaciji: umjesto čitanja knjiga, treba istražiti online izvore informacija.

Kviz se nalazi na mrežnoj stranici: https://www.mhk.hr/kviz/, a plakat na: https://www.mhk.hr/kviz/plakat.

Na mrežnim stranicama Kviza može se pročitati sve vezano uz Kviz, pravila, najčešće postavljena pitanja, a na njoj će biti objavljeni i pobjednici Kviza.

Stoga, dragi učenici, razlistajte se, proučite ponuđene online izvore i okušajte se u zanimljivom kvizu. Možda ćete baš vi osvanuti na stranicama KGZ-a kao pobjednici. Sretno:)


Aktivnosti u knjižnici

KNJIGA ISPOD BORA - 2021. GODINA ČITANJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 13. 1. 2022. 14:17

 

2021. godinu Ministarstvo kulture proglasilo je Godinom čitanja. U školi smo se zaista trudili dostojanstveno obiljižeti tu posebnu godinu, iako nam je poticanje čitanja i informacijska pismenost važna svake godine i redovito je provodimo različitim projektima i programima. Završnicu programa i projekata kojima smo obilježili godinu čitanja u Školi zaokružili smo simboličnim darivanjem knjige iznenađenja ispod bora. Namjera je bila potaknuti učenike na dodatno čitanje za vrijeme praznika. U paketiće smo umotali izvrsne i nagrađivane naslove (ne lektiru)i simbolične poklončiće poput bookmarkera, školskog pribora, blokova, olovaka, prenica, slatkiša. Učenici su uzimali knjigu ne znajući što ih čeka kad otvore poklon iznenađenja. Nakon praznika knjige se vraćaju u knjižnicu i učenici predaju kratke osvrte ili recenzije, a simbolični pokloni poslužit će učenicima. Ovu malo knjižno darivanje osmislile su učiteljica Ivana Krešo i knjižničarka Kristina Prilika, a darivali smo učenike 8. i 2. razreda. Sa sličnim darivanjem drugih učenika nastavljamo za Valentinovo i Uskrs u 2022. godini. 

 [više]

MEDVJEDOVANJE - Projekt Naša mala knjižnica (Ibis Grafika)

Autor: KRISTINA PRILIKA, 13. 1. 2022. 14:08

20. u 3.c razredu pročitali smo 2. knjigu iz projekta Naša Mala knjižnica: "Medvjedovanje" Kestutisa Kaspičvarisa, litvanskog ilustratora i pisca o kojem smo već puno toga naučili prošle godine, također čitajući Drhturavog viteza. Slikovnica je prigodna uoči nadolazećeg blagdana Božića jer medvjeđa obitelj kreće na čudesno putovanjeoko svijeta da posjeti rođake u najudaljenijim i najneobičnijim zemljama, zauzete pripremama za doček Božića - bijele medvjede na Sjevernom polu, ljubitelje lova i ribe ispod leda, vesele mekodlake koale u žarkoj Australiji, žitelje tajanstvenog kraljevstva plišanih medvjedića i čistunce Medvjediće velikog zviježđa...te još mnoge druge. Učenicima se jako svidjela ova domišljata blagdanska priča i ilustracije u slikovnici, ali još im se više svidjelo što smo detaljno proučili cijelu kartu svijeta, gdje sve žive medvjedi, kako žive, saznali smo puno informacija koje smo pronašli dodatno u enciklopedijama i na internetu. Napravili smo plakat o medvjedima koje je Kestutis opisao u slikovnici. Ponovno smo ponovili što smo prošle godine naučili o Litvi, a ove saznali smo još novih informacija o toj divnoj zemlji

 [više]

IZRADA KALENDARA S NAJDRAŽIM KNJIŽEVNIM LIKOVIMA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 1. 2022. 14:40

 

16. prosinca 2021. učenici 3.a, 3.b, 3.c, 4.a i 4.b razreda sudjelovali su na književno-likovnoj radionici u Gradskoj knjižnici na kojoj su ilustrirali svoje omiljene književne likove i ukratko opisali zašto ih vole. Njihove ilustracije poslužile su za izradu kalendara za 2022. godinu kojeg je Gradska knjižnica otisnula te poklonila svim učenicima koji su sudjelovali, školi i knjižnici. Hvala Gradskoj knjižnici i Jasmini Hren koja nas je pozvala na radionicu!. Učenici su oduševljeni kalendarom, a kalendar možete pogledati u Gradskoj knjižnici i u Školskoj knjižnici. Likovi koji krase stranice kalendara su: siječanj - Elsa (Frozen) - Lorena Fotović, 3.b; veljača - Mala sirena - Sara Galić, 4.b; Jeti (Jeti u kojeg nitko nije vjerovao) - Iva Ivanček, 3.c; travanj - Zvončica (Petar Pan) - Leona Barilić, 3.c; svibanj - Hlapić i Gita (Čudnovate zgode šegrta Hlapića) - Lota Dianić i Iris Voštinić, 3.c; lipanj - Paulina P. (dnevnik Pauline P.) - Ena Borić, 4.a; srpanj - Miševi i mačke naglavačke - Klara Debeoc, 3.a; kolovoz - Matilda - Maja Marenić, 4.b; rujan - mačak u čizmama - Magda Batar, 4.a; listopad - Maša (serijal Sanje Polak o djevojčici Maši) Maša Turk i Lana Baštijan, 3a; studeni - Belle (Disney) - Franka Ferenčaba, 3.b; prosinac - Pinokio - Dominik Kelava, 4.b. Pošto je na radionici bilo više učenika nego je mjeseci u godini, neki su radovi zajednički, a neki su uvršteni na samu naslovnicu kalendara: Vlak u snijegu (Lucija Kožar i Lucija Lukavac, 3.b; Jeti (Lucija Ivanček, 3.c); Hermiona Granger - Harry Potter (Petra Plečko, 4.b) i Gita (Hlapić) - Helena Konjig, 3.c

 

 [više]

JETI I DRUŽENJE UZ KAKAO I SLJEZOVE KOLAČIĆE (PROJEKT NMK)

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 1. 2022. 12:47

 

Prva slikovnica koju smo u sklopu projekta Naša mala knjižnica (Ibis Grafika) pročitali u 3.c razredu bila je slikovnica Jeti u kojeg nitko nije vjerovao. S Jetijem smo se družili 4 školska sata. Odradili smo niz aktivnosti koje su nas oduševile. Prvo smo pročitali slikovnicu i puno razgovarali o poruci koju priča odašilje čitateljima: Vjeruj u sebe, pa ćeš lako vjerovati i u druge! Sljedeći korak bio je ilustriranje. Svaki učenik nacrtao je svojeg Jetija te smo u knjižnici napravili malu izložbu.

 

Nakon likovnog izražavanja uslijedio je sat uživancije na kojem smo radili i pili kakao kojeg Jeti obožava i izvrsno spravlja, a uz kakao smo se častili sljezovim bombončićima i keksićima. Slušali smo glazbi i razgovarali o poznatim motivacijskim izrekama i porukama koje podupiru poruku priče Jeti u kojeg nitko nije vjerovao. Slušali smo glazbu. Zadnja aktivnost bila je ispunjavanje radne knjige i proučavanje zanimljivosti o Poljskoj, zemlji iz koje je autorica slikovnice.

 

FOTOGALERIJA

 [više]

Adventski knjigo-kalendar

Autor: KRISTINA PRILIKA, 1. 12. 2021. 15:02

BOŽIĆNE, BLAGDANSKE, ZIMSKE PRIČE

 [više]

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 12:22

I ove smo se školske godine uključili u projekt/natjecanje "Čitanjem do zvijezda". Učenice 7. b razreda (Marta, Sara i Elena) marljivo čitaju knjige i spremaju se za škosku razinu natjecanja koja će se održati u prosincu.

Uživamo čitajući klasike Roalda Dahla: "Vještice" i F.H. Bournett: "Tajni vrt" te u velikom svjetskom bestseleru Ransoma Rigssa: "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu". Ove godine tema je knjiga i film. Na službene projekcije u Cinestaru zbog epidemioloških razloga nismo uspjeli otići, ali zato ćemo filmove pogledati u školi na slobodnoj aktivnosti Mladi knjižničari.

 [više]

PROJEKT "NAŠA MALA KNJIŽNICA" IBIS GRAFIKA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 12:12

I ove školske godine uključili smo se u međunarodni projekt izdavačke kuće Ibis grafika "Naša mala knjižnica", a projekt nastavljamo provoditi s 3.c razredom (prošle školske godine smo se 1. puta uključili i sudjelovao je 2.c razred pa ove godine nastavljamao). Projekt tijekom školske godine provode knjižničarka Kristina Prilika i učiteljica Nataša Svoboda Arnautov. Stigo nam je paket s novim knjigama i radnim zadacima, a započinjemo bajkom  poljske književnice Asie Olejarczyk "Jeti u kojeg nitko nije vjerovao" toplom pričom koja govori kako ponekad nemoguće postaje moguće. U prosincu nastavljamo s pričom litvanskog autora Kestutisa Kasparavičius: "Medvjedovanje" prigodnom bajkom uoči nadolazećih blagdana: "Približavanjem najljepšeg godišnjeg blagdana – Božića, medvjeđa obitelj kreće na čudesno putovanje oko svijeta da posjeti rođake u najudaljenijim i najneobičnijim zemljama, zauzete pripremama za doček Božića."

FOTOGALERIJA

 [više]

10. skup dječjih autora

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 12:02

 

 

 12. listopada 2021. učenici 2.a i 2.c razreda s učiteljicama Ksenijom Bilandžić i Marinom Rodeš te knjižničarkom Kristinom Prilika sudjelovali su na književnom susretu u  Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad. I ove godine, koja je proglašena Godinom čitanja, održao se književni skup dječjih autora, već 10. po redu, redovito uz potporu Ministarstva kulture i medija. X. književni skup dječjih autora tradicionalno se održao u Mjesecu hrvatske knjige, najvećoj manifestaciji u Hrvatskoj posvećenoj knjizi. Ove godine, u na susretu su bili prisutni  lektirni  dječji pisci, Božidar Prosenjak, Ivana Guljašević i Larisa Mravunac, obje ujedno i vrsne ilustratorice za djecu. Skup je  moderirao Jadranko Bitenc, lektirni dječji pisac, naš sugrađanin. Ovogodišnja tema skupa  bila je „Uloga slikovnice i važnost čitanja u odgoju djece“. Književnici su im ispričali što ih u životu potiče da pišu slikovnice i priče za djecu te svatko rekao malo više o sebi i svojim djelima. Učenici su s književnicima razgovarali i pitali ih što ih zanima. Sve slikovnice spomenutih autora knjižničarka Kristina Prilika učenicima je prethodni tjedan pročitala na satovima pričanja priča, a učenici su ih i samostalno posudili i čitali.

 [više]

Književni susret i radionica u Gradskoj knjižni Ivanić-Grad

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 11:50

  

Razigrana i svestrana umjetnica i književnica Nikolina Manojlović Vračar uljepšala  je 9. studenog 2021. dan 3. a razredu i učiteljici Ljiljani Žmegač na književnom susretu i radionici. Susret je započela predstavljanjem svoje prve slikovnice “Starac dugačka brka”, a potom smo naučili što je kamišibaj i kako nastaje. 

Kamišibaj je tvorenica od riječi kami što znači papir i šibaj što znači gledalište ili kazalište. Neki ga zovu papirnatim kazalištem i kazalištem iz kofera, no jedno je sigurno: to je vještina pripovijedanja i kazivanja uz pomoć slika. Pritom dolazi do interakcije različitih umjetnosti.Kamišibaj potječe iz Japana. To je tradicijski oblik pričanja priča djeci. Početkom prošloga stoljeća na ulicama Japana pojavili su se pripovjedači koji su biciklom putovali iz sela u selo (gaito). Prodavali su ručno izrađene slatkiše. Osim slatkiša, na biciklu je bila pričvršćena i mala drvena kutija – butaj. Kad bi se oglasio udarcem svojih štapova, djeca bi se okupila oko prodavača, kupila slastice i poslušala kamišibaj. Bila im je to lijepa nagrada za njihovu kupnju. Kazivač je bio domišljat, a njegove priče dobile bi nastavak novom kupnjom njegovih slastica.

Nakon što su naučili o toj staroj tehnici pričanja priča, svaki od učenika ilustrirao je stih iz Nikolinine pjesme “Bomboni” te ih je gošća duhovito interpretirala u svom kamišibaj kazalištu uz pomoć frule, malene ptičice i svojeg specifičnog energičnog izričaja. Isto smo ponovili s nagrađenom slikovnicom “Oblak u žutom kaputu”. U veseloj atmosferi djeca su pokazala ilustratorsko umijeće pomno prateći priču kroz slike.

FOTOGALERIJA

 [više]

NOVO, NOVO U GODINI ČITANJA - I DALJE SLAVIMO BAJKE

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 11:42

Grad Ivanić Grad školskoj knjižnici omogućio je sredstva kojima su kupljene knjige za školsku knjižnicu (baš u vrijeme sajma knjiga Interliber kada su povoljnije cijene) tako da smo, osim lektira, naručili i puno bajkovitih priča jer bajka nam je uvijek dobar poticaj za čitanje, ispiracija, pouka. Naše su police bogatije za čaroliju sljedećih naslova: Čarobno kraljevstvo bajki, Gdje se nalaze bajke, Bajke i priče iz cijeloga svijeta, Orašar i kralj miševa, Snježna kraljica, Palčica, Princeza u magarećoj koži, Dolina mlinova, Baba jaga i div Zaborav.

Na poveznici NOVE BAJKE U NAŠOJ ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI saznajte više o novim naslovima.

 [više]

ČITAMO BAJKE

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 11:34

Iako 3. razredi nisu sudjelovali u projektu izrade straničnika, naučili su da je listopad mjesec školskih knjižnica i saznali u koje se projekte naša školska knjižnica uključuje kako bi obilježila Mjesec školskih knjižnica. Ovogodišnja tema "Bajke i priče iz cijeloga svijeta" poslužila nam je kao poticaj za satove pričanja priča na kojima smo čitali bajke hrvatskih autora iz knjige "Hrvatska bajkovnica". U 3.b razredu pročitali smo bajku "Slano i neslano kraljevstvo" Želimira Hercigonje, a u 3.c bajku Sanje Lovrenčić "Mala vila i Živneživ". Iako učenici u 3. razredu upoznaju nove književne vrste (basnu, roman, pripovijetku, dnevnik) koje čitaju u lektiri, bajke su im i dalje jako drage i dalje ih vole čitati i slušati.

                     

 [više]

ISLM BOOKMARKER PROJECT

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:37

 

Ovogodišnja tema Mjeseca školskih knjižnica je Bajke i priče iz cijeloga svijeta pa smo se s veseljem prihvatili izrade straničnika (bookmarkera) kojima slavimo bajke i priče koje nas uvijek vesele, uče, inspiriraju... Učenici 1.c i 5. c razreda s učiteljicom Mihaelom Njegovec i knjižničarkom Kristinom Prilika tijekom listopada izrađivali su straničnike inspirirane bajkovitim motivima i najdražim bajkama. Bilo je tu zmajeva, princeza, vještica, začaranih dvoraca, čarobnih ogledala, vještičjih kotlova i likova poput Crvenkapice, Harryja Pottera, Zvončice... Ove godine naše straničnike šaljemo u Litvu i u Indiju!

 [više]

Godina čitanja - nove slikovnice - poticanje čitanja

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:33

U godini čitanja školska knjižnica obogatila je učenički fond slikovnicama i pričama koje potiču čitanje i slave knjige. Tijekom prvog tjedna studenog učenici 2. razreda sudjelovali su na satovima pričanja priča na kojima im je knjižničarka predstavila nove naslove i pročitala slikovnice: Čarolija knjižnice, Vuk koji nije volio čitati, Vuk koji je zalutao u zemlju bajki, Vuk koji je ispao iz knjige, Oprostite, jeste li vi vještica? Priče su to koje će probuditi ljubav prema čitanju, knjižnici i pisanoj riječi kod svakog, pa čak i kod najneodlučnijeg čitatelja. Više o slikovnicama provjerite na poveznici SLIKOVNICE ZA POTICANJE ČITANJA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 

  

   

 [više]

Grafička radionica Kist i pero; izložba "Nikad viđeno - nebeski zapisi

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:20

29. listopada učenici grupe Mladi knjižničari s knjižničarkom Kristinom Prilika sudjelovali su na grafičkoj radionici "Kist i pero" u POU Ivanić-Grad,  u suradnji s Grafičkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti uz redovitu potporu Ministarstva kulture i medija RH. Ove godine radionicu su pod nazivom “Kist i pero” uz red.prof.mr.art. Sinišu Reberskog vodili i troje studenata Grafičkog odsjeka, Katarina Kocijan, Teo Kiš i Marcel Vugec. Tom prilikom otvorena je i izložba Siniše Reberskog pod nazivom „Nikad viđeno – Nebeski zapisi“ koju su učenici također pogledali. S profesorom Reberskim i studentima učenici su se okušali u ispisivanju slova i znakova različitim vrstima pera i kistova i tinte na posebnim papirima te slušali zanimljivu priču o razvoju pisane riječi i različitih tehnika pisanja. “Kreativni umjetnički proces Reberski uvijek shvaća kao uzbudljivo putovanje u svijet priča i vizualnih doživljaja. Sve kod njega počinje pričom. Ona sve pokreće, njome on intrigira maštu i zaokuplja um… Višnja Slavica Gabout”

 [više]

VIRTUAL CONNECTIONS AROUND THE WORLD PROJECT

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 11. 2021. 10:11

 

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, godišnja proslava aktivnosti školskih knjižnica širom svijeta. To je mjesec kada se učenici diljem svijeta povezuju u zajedničke projekte, a jedan takav je i Virtualna druženja u cijelom svijetu (Virtual Connections around the World Project). Povezivanje putem virtualnih platformi izvrsna je prilika za učenike diljem svijeta da razgovaraju u stvarnom vremenu tijekom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Učenici mogu učiti jedni od drugih povezivanjem i upoznavanjem različitih kultura. Mogu podijeliti svoju ljubav prema čitanju dok pričaju o knjigama koje su pročitali i podijeliti preporuke za čitanje. Ove godine, učenici naše škole povezali su se s učenicima iz Rusije, iz grada Kurskaya (48 000 stanovnika) - oblast Kurchatov i 19. listopada preko platforme Zoom na virtualnom druženju razgovarali o ovogodišnjoj temi i razmjenili iskustva. Učenici s kojima smo razgovarali bili su sedamnaestogodišnjaci jer u Rusiji školovanje započinje sa 6-7 godina u 1. razredu i učenici pohađaju neprekidno do 11. razreda nakon kojeg upisuju fakultet. Škola s kojom smo ostvarili suradnju je "MBGE «Gymnasium №1», a učiteljica s kojom je knjižničarka Kristina Prilika dogovarala susret i pripremala djecu Lydmila StepanovaOvogodišnja tema bila je Bajke i narodne priče iz cijeloga svijeta (Fairytales and folktales around the world). Učenici iz Rusije ispričali su nam o svojim nacionalnim bajkama i narodnim pričama, a jednu kratku bajku su nam i pročitali i ilustrirali te prikazali tijekom sastanka. Naši učenici ruskim su učenicima predstavili zbirku bajki I.B.Mažuranić Priče iz davnine te pričali o poznatim hrvatskim narodnim bajkama (Mala vila, Lončiću, kuhaj, Žabica djevojka...). Zadanu temu i jedni i drugi smo školski odradili, ali najzanimljiviji i najspontaniji dio razgovora je bio u razmjenjivanju pitanja o školovanju, razlikama, sportu, umjetnosti, video-igrama, vremenskoj prognozi, situaciji oko korona virusa, studiranju ... Učenici koji su sudjelovali u projektu su: Pavla Vlahek, 5.b, Elena Banči, Marta Orešković, Sara Svetličić, 7.b, Darin Hrastić, Simona Orlić, 8.b, Paula Lešp i Šimun Stipić, 8.c.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Autor: KRISTINA PRILIKA, 29. 10. 2021. 10:37

12. listopada 2021. učenici 2.b razreda sudjelovali su na književnom susretu s književnicom Nives Madunić Barišić u Gradskoj knjižnici. Na susretu im je je književnica predstavila serijal slikovnica o Hani i Janku, slikovnicama za njihov uzrast o učenicima Hani i Janku: Hana i Janko i tajanstvena buka u školskoj svlačionici, Hana i Janko i slučaj odlutale pidžame i Hana i Janko i dječak koji nestaje. Pripremljen u godini čitanja (2021.), autorica je za serijal izjavila: „Želim da djeca uz Hanu i Janka zavole školu, znanje, učenje i čitanje

FOTOGALERIJA

HANA I JANKO

HANA I JANKO I SLUČAJ ODLUTALE PIDŽAME

 [više]

INTERNATIONAL SCHOOL LIBRARIES MONTH - MEĐUNARODNI MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 14. 10. 2021. 11:22

          

Listopad je mjesec u kojem slavimo školske knjižnice i tjekom kojeg kškolske knjižnice u cijelom svijetu provode različite aktivnosti sa ciljem poticanja čitanja i čittalačke kulture. Ove godine slavimo vezu između čitanja bajki i narodnih priča iz svih dijelova svijeta!

 

 [više]

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2021.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 14. 10. 2021. 11:10

 

                        

 

I ove školske godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pozivamo vas da se uključite u Nacionalni kviz za poticanje čitanja Šest lica traži čitatelja! Sve što trebate napraviti je slijediti poveznicu za kviz, znati dobro pretraživati informacije na internetu, a najbolje bi bilo kad bi ipak našli vremena i pročitali tri dječja romana koji su najbolji izvor informacija, zabave i užitka čitanja!

Sve o nacionalnom kvizu - Knjižnice grada Zagreba

MHK - KVIZ

 

 [više]

2021. - GODINA ČITANJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 14. 10. 2021. 10:46

 

Plakat iznad je poveznica na kojoj možeš saznati sve o godini čitanja i zašto je MZO 2021. godinu proglasilo godinom čitanja u Hrvatskoj!

Na stranici citaj.hr saznaj i pročitaj još više! 

 

 [više]

SAVJETI ZA BOLJE UČENJE!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 22. 5. 2020. 07:59

                

Dragi učenici, bliži se kraj školske godine i potrebno je što bolje ovladati tehnikama učenja kako bi u ocjenjivanju ostvarili što bolje rezultate. Dijelim savjete  kolegice Dinke Juričić koja drži predavanja i radionice o motiviranju, komunikacijskim vještinama i brzom čitanju te uređuje fb grupu Kako motivirati učenike . Pogledajte na plakatima 10 pametnih pravila za uspješno učenje, 3 ključa iskustvenoga učenja i 7 pogrešaka u učenju. Sretno i Lp!

10 PAMETNIH PRAVILA ZA UČENJE

7 POGREŠAKA U UČENJU

3 KLJUČA ISKUSTVENOG UČENJA

 [više]

KAKO IZRADITI PLAKAT?

Autor: KRISTINA PRILIKA, 22. 5. 2020. 07:25

Dragi učenici,  temu izrade plakata detaljnije sam opisala i razradila u prezentaciji. Vjerujem da će u ocjenjivanju u ovoj situaciji dobar plakat značiti i dobru ocjenu, stoga provjerite prezentaciju. Također, za one koji su spretni u radu na računalu izdvojila sam poveznice na alate za besplatnu izradu digitalnih plakata. Sretno i Lp!
 [više]

21. svibnja - Svjetski dan kulturne raznolikosti

Autor: KRISTINA PRILIKA, 22. 5. 2020. 07:18

              
Svjetski Dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002. godine (UNESCO). Kulturna raznolikost simbol je nastojanja da se poticanjem razvoja svih svjetskih kultura spriječi unificirani razvoj svijeta. Kulturna raznolikost predstavlja polaznu točku za suživot i uključenje svih ljudi te je osnova za život u multikulturalnom svijetu. Važan je čimbenik razvoja i njezino je poštivanje ujedno i poštivanje ljudskih prava. Kulturna baština je izvor naše kreativnosti. Uz svjetski dan kulturne raznolikosti pripremila sam vam prigodnu prezentaciju. Nadam se da ćete pročitati! LP!
 [više]

18. svibanj - Međunarodni dan muzeja

Autor: KRISTINA PRILIKA, 18. 5. 2020. 09:05

                         

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije. Ovogodišnja tema je : Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. S obzirom na situaciju, mnogi programi održavaju se virtualno (također EMA - edukativna muzejska akcija na temu "Ljubav"). Plakate, programe i sve informacije možete vidjeti na poveznici muzejskog dokumentacijskog centra: https://www.mdc.hr/hr/mdc/skupovi-manifestacije/medunarodni-dan-muzeja/

 

 [više]

MREŽNI KATALOZI - KIP, 7.R., 2. TEMA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 18. 5. 2020. 09:03

Poštovani učenici, dijelim prezentaciju za 2. temu iz knjižnično-informacijske pismenosti (KIP) u školskoj knjižnici - Mrežni katalozi. Prvu temu - Časopisi na različitim medijima smo odradili. Nadam se da ćete pročitati. Zadaci na kraju nisu obvezni, ali možete ih riješiti na način da malo pretražujete mrežne kataloge knjižnica s mobitela, tableta ili laptopa, računala. Lp!
 
 [više]

15. SVIBANJ - MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 15. 5. 2020. 09:30

Dragi učenici, sretan vam dan obitelji! Danas proslavite svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećate jedni prema drugima u zajedničkim aktivnostima i uživanju jedni s drugima. Tko želi, može napisati par riječi (kratak literarni uradak) o tome kako je proveo dan s obitelji ili što najviše voli kod svoje obitelji, poslati zajedničku fotografiju ili crtež obitelji. Radove ću objaviti na stranici Škole. U prilogu je letak koji ističe pozitivne osjećaje i osobine unutar obitelji Lp!

OBITELJ

 [više]

MREŽA: INTERNET: mrežne stranice o hrvatskom jeziku

Autor: KRISTINA PRILIKA, 13. 5. 2020. 10:25

Ovja tjedan dijelim sadržaje iz medijske kulture i pismenosti, a koji su usko povezani s knjižnično-informacijskom pismenošću i koje najčešće odrađujemo u školskoj knjižnici. Tema MREŽA: INTERNET je tema iz medijske kulture za 6.r, ali informacije i korisni linkovi poslužit će učenicima svih razreda! Provjerite! Lp!

MREŽA: INTERNET

 [više]

TISAK - MEDIJSKA KULTURA, 5.R.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 5. 2020. 16:51

Poštovani učenici, dijelim prezentaciju o TISKU u kojoj se nalaze zanimljive informacije koje spadaju i u opću kulturu i u medijsku pismenost. Provjerite. Puno toga već znate! Lp!

TISAK

 [više]

8.r. MEDIJSKA KULTURA - DOKUMENTARNI FILM

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 5. 2020. 16:46

Poštovani učenici, prilažem prezentaciju Dokumentarni film u kojoj ćete ponoviti važan sadržaj iz Medijske kulture te pronaći jako puno korisnih poveznica o dokumentarnim filmovima. Obratite pažnju na citiranje literature i web izvora u prezentaciji! Dokumentarni film je u današnjem društvu jako zapostavljena kategorija sedme umjetnosti. No, onaj tko odluči zadubiti se u ovo nepregledno bogatstvo mudrosti i inspiracije shvatit će da propušta mnogo ako sebi barem jednom tjedno ne izdvoji vrijeme za gledanje priče koja vam može promijeniti život. Mogu vas učiniti pametnijima, obrazovanijima, informiranijima, plemenitijima, samosvijesnijima, mogu vas potaknuti da budete bolji čovjek! Knjige su prozor u svijet, ali i dokumentarni filmovi također. Lp!
 [više]

PREZENTACIJA I PRIČA POVODOM SVJETSKOG DANA SUNCA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:11

Iako je 3.5. iza nas, za lijepu priču i korisne informacije nikad nije kasno. Kolega Goran Šobota pripremio je priču i prezentaciju o Svjetskom danu Sunca pa je dijelim. Izvrsno je! Uživajte!

https://youtu.be/67-BkKhmtpw

https://www.canva.com/…/DAD6X2…/B3oVaf7VxExhPSqXegAcXA/view…

 [više]

3.5. - DAN SUNCA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:11

Danas se obilježava svjetski dan Sunca. Ideja je potekla od američkog predsjednika Jimmyja Cartera,  a obilježavanje potiče i NASA, jer je Sunce izvor života i obnovljiv izvor energije. U priloženom dokumentu pročitajte više zanimljivosti te posjetitite predložene linkove. 

3.5. SVJETSKI DAN SUNCA

https://hr.wikipedia.org/wiki/Pozdrav_Suncu

http://www.pjesmicezadjecu.com/uradi-sam/kako-izraditi-suncani-sat.html

https://eskola.zvjezdarnica.hr/osnove-astronomije/sunce/

https://www.facebook.com/zvjezdarnica/photos/sunce-danas/1441569659263936/

 [više]

VAŽNI DATUMI U SVIBNJU!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:08

Svibanj je mjesec u kojem obilježavamo važne datume koji nas uče o povijesti i uče za budućnost: prava radnika, sunce kao izvor života, majka, obitelj, suživot, multikulturalnost, zdravlje, solidarnost sve to važno je svaki dan, a mjesec svibanj je mjesec u kojem posebno ističemo njihovu važnost.

VAŽNI DATUMI U SVIBNJU

 [više]

NOĆ KNJIGE 2020. - S KNJIGOM NISI IZOLIRAN

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 08:03

Danas se obilježava Svjetski dan knjige uz koji prigodno već 9. godinu zaredom knjižnice, škole i dr. institucije organiziraju Noć knjige te različitim programima promiču kulturu čitanja. Iz svijeta fikcije, na plakat ovogodišnje Noći knjige stiže knjiški patuljak, dežurno njurgalo, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati i da s knjigom nismo izolirani: videoNažalost, ove godine ne možemo u Školi organizirati program uz Noć knjige, ali na stranici škole donosimo zanimljive likovne i literarne uratke naših učenika. Čitanje počinje učenjem slova pa u priloženoj poveznici pogledajte fotogaleriju SLOVA koja su različitim stvarima koja ih okružuju ispisali učenici 1.b razreda. Oni sada postaju budući čitači, njihova inspirativna slova možda će ubuduće biti ugrađena u priče, pjesme i romane. Inspiracija je oko nas!

 

 

 [više]

145. GODIŠNJICA ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Autor: KRISTINA PRILIKA, 6. 5. 2020. 07:57

                              

18. travnja obilježava se 145. godišnjica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, hrvatske književnice koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Proslavila se zbirkom bajki Priče iz davnine i dječjim romanom Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Njena djela prevedena su na mnoge svjetske jezike. Književni kritičari prozvali su je hrvatskim Andersenom. Izdvojili smo linkove institucija i organizacija koje njeguju Ivaninu ostavštinu te linkove na kojima možete pročitati bajke iz zbirke Priče iz davnine!

 

 

 [više]

DIGITALNI SADRŽAJI ZA UČENJE I ZABAVU

Autor: KRISTINA PRILIKA, 17. 4. 2020. 10:20

Poštovani učenici i roditelji, na poveznici Artrea:https://www.artrea.com.hr/index.html  možete pronaći edukativne digitalne sadržaje za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kvizove, mozgalice, online školu i online igre. Također možete ispisati vježbenice i materijale za vašu djecu. Provjerite, učite i zabavite se!

 [više]

AUDIO ZAPISI KNJIŽEVNIH DJELA NA POVEZNICI E-LEKTIRE

Autor: KRISTINA PRILIKA, 17. 4. 2020. 09:39

Na poveznici e-lektire.hr također možete poslušati izdvojene audio zapise (osim što ih možete pročitati i prilagoditi svojim potrebama pomoću aplikacije Omoguru) https://lektire.skole.hr/audio-sadrzaji. Učenici mlađe dobi, ali i oni stariji mogu uživati u audio-zapisima brojnih bajki, dječjih pjesama, ali i drugih djela.

 [više]

E-LEKTIRE NA BESPLATNOJ APLIKACIJI OMOGURU

Autor: KRISTINA PRILIKA, 17. 4. 2020. 09:37

Pored ranije navedene poveznice   https://lektire.skole.hr/ na kojoj možete pronaći lektire(klik na poveznicu), od sada možete koristiti i besplatnu aplikaciju OMOGURU na poveznici https://lektire.skole.hr/stranica/elektire-na-omoguru-aplikaciji.

Uz Omoguru aplikaciju knjige možete lako prilagoditi sebi i svojim jedinstvenim željama i potrebama. Omoguru omogućuje ugodno iskustvo čitanja ponajprije za one s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, ali i za sve druge ljubitelje priča i knjiga.

Učenici i studenti (a i odrasli s disleksijom) koriste Omoguru kako bi im tekst bio čitljiviji i olakšao dekodiranje riječi. Koja je tajna? Vizualno ugodna obitelj fontova dizajnirana kako bi se poboljšala detekcija slova i prepoznavanje oblika slova. Istraživanje je pokazalo da smanjuje vrijeme čitanja i broj pogreški te mentalni napor potreban za čitanje. I besplatna je.

 

 [više]

SVJETSKI DAN UMJETNOSTI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 15. 4. 2020. 20:06

                  

15. travanja obilježava se Svjetski dan umjetnosti, a na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika (IAA). Datum 15. travnja odabran je jer je na taj dan rođen Leonardo da Vinci. Svjetski dan umjetnosti jedan je od međunarodnih dana UNESCO-a koji  se obilježava u 2020. godini. Mnogi muzeji otvorili su svoja virtualna vrata posjetiteljima koji ih na taj način žele pogledati. Google je izdvojio top 10 muzeja za virtualnu turu, a linkove za virtualnu šetnju muzejima provjerite na sljedećoj poveznici: http://www.journal.hr/lifestyle/kultura/umjetnost-i-dizajn/virtualna-tura-svjetski-poznati-muzeji/

Također, provjerite fb stranicu Museum Without Walls/ Le Musėe Imaginaire: https://www.facebook.com/TheMuseumWithoutWalls/

 [više]

1. R. OŠ - PONOVIMO

Autor: KRISTINA PRILIKA, 9. 4. 2020. 08:12

Dragi učenici, u tjednu ponavljanja ponovimo što je školska knjižnica i koje usluge nudi učenicima.

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Također, pripremila sam vam prezentaciju o važnosti čitanja! Čitajte i budte sretni!

U CARSTVU KNJIGA

 [više]

ČITAJTE, INFORMIRAJTE SE, BUDITE KREATIVNI I ZABAVITE SE!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 9. 4. 2020. 08:08

Poštovani učenici, rodiitelji i kolege, čitajte i zabavite se! Šaljem link na aktualni br časopisa Smib i link na prigodne mozgalice i bojanke. Lp! https://online.fliphtml5.com/kzpyj/homn/
 [više]

4. r. OŠ - KIP - REFERENTNA ZBIRKA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 7. 4. 2020. 12:02

Poštovani učenici, tijekom ožujka u knjižnici bismo odradili obaveznu temu iz knjižnično-informacijske pismenosti (KIP) Referentna zbirka knjižnice. Pošto ćete ovih dana imati malo više vremena, postavljam vam prezentaciju koju bismo odradili u školskoj knjižnici (nažalost, ne možemo međusobno komunicirati i nadopunjavati informacije iskustvom, ali sada smo na ovakvom načinu učenja). Zadaci koji se nalaze na kraju prezentacije nisu obavezni, ali ako želite, možete ih riješiti. Lp svima i sretan Uskrs svima koji ga slave.

REFERENTNA ZBIRKA

 [više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIŽEVNOSTI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 2. 4. 2020. 09:17

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se od 1967. godine, a njime se želi ukazati na važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju. Za datum obilježavanja je 2. travanj - rođendan Hansa Christiana Andersena (1805.), najpoznatijeg pisca bajki.

 [više]

VAŽNI DATUMI U TRAVNJU!

Autor: KRISTINA PRILIKA, 1. 4. 2020. 10:43

Travanj je mjesec u kojim se obilježavaju datumi kojima slavimo i potičemo važne stvari poput zdravlja i očuvanja prirode, čitanja, ali i slavimo umjetnost, ples i godišnjice slavnih književnika. Provjerite u priloženom dokumentu! Lp!

VAŽNI DATUMI U TRAVNJU

 [više]

online škola: 4.A,B I C razred

Autor: KRISTINA PRILIKA, 31. 3. 2020. 14:56

Poštovani učenici, roditelji i kolege, na ovom ću linku postavljati materijale za 4.a i 4.b i 4.c razred pošto učenici nisu ulogirani u Teams. Dio materijala su obavezne teme koje odrađujemo u školskoj knjižnici, a dio će biti informativne prirode i za razonodu. Neće biti potrebno rješavati nikakve zadaće i slati povratne informacije, osim ako učenik to želi i za to ima vremena. Kliknite na više i provjerite dostupne linkove i materijale! Hvala, sretno i Lp svima!

 [više]

3.a i 3.b razred

Autor: KRISTINA PRILIKA, 31. 3. 2020. 13:20

Poštovani učenici, roditelji i kolege, na ovom ću linku postavljati materijale za 3.a i 3.b razred pošto učenici nisu ulogirani u Teams. Dio materijala su obavezne teme koje odrađujemo u školskoj knjižnici, a dio će biti informativne prirode i za razonodu. Neće biti potrebno rješavati nikakve zadaće i slati povratne informacije, osim ako učenik to želi i za to ima vremena. Kliknite na više i provjerite dostupne linkove i materijale! Hvala, sretno i Lp svima!

 

 [više]

KNJIŽNICA: ON LINE ŠKOLA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 25. 3. 2020. 13:17

U ovom prozoru dijelit ću linkove na sadržaje KIP-a, izborne sadržaje te korisne linkove koji će pomoći poticanju čitanja i pripremi za buduće čitanje!

 [više]

5. VELJAČE - SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

Autor: KRISTINA PRILIKA, 5. 2. 2020. 13:16

Danas smo u školi obilježili Svjetski dan čitanja naglas - 5. veljače, a povezali ga s projektom u kojem sudjeluju 4. razredi Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige te smo u 4.b i 4.c razredu međusobno naglas čitali pjesme Zvonimira Baloga iz zbirke "Veseli zemljopis". Također, danas je u čitanju naglas gost u razredima bio i naš domar Vlado Šafran koji je učenicima čitao pjesme. Čitala je i knjižničarka i učiteljice i učenici. Čitanje je jako važno i pozitivno!

FOTOGALERIJA

 [više]

ŠKOLSKA RAZINA NATJECANJA "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"

Autor: KRISTINA PRILIKA, 5. 2. 2020. 13:02

15. siječnja 2020. provedena je u školskoj knjižnici školska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda na kojoj su testove pisale učenice: Dora Rajski - 7.a, Lara Pavelić, 7.a, Vanesa Dianek - 7.c i Ema Gazić - 7.c. Učenice su ostvarile zavidan broj bodova: Dora i Lara 43/45, a Ema i Vanesa 42/45. Ekipu za županijsku razinu natjecanja činit će učenice: Dora rajski, Lara Pavelić i Ema Gazić, a Ema Gazić predstavit će se i plakatom (likovnim izričajem) kao i prošle godine kada se plasirala na državnu razinu natjecanja. Čestitamo svim učenicama na postignutim rezultatima i trudu uloženom u čitanje tri podeblja fantasy romana: Harry Potter i kamen mudraca/J.K.Rowling, Nikadgrad: kušnje Morrigan Crow/J. Townsend i Zmaj ispod starog grada/K. Mikulan.

 [više]

DOBRO DOŠLI, PRVAŠIĆI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 12. 12. 2019. 10:29

U ponedjeljak, 9. 12. 2019. u školsku knjižnicu prvi su puta došli prvašići, 1.b razred s učiteljicom Katarinom Popović. Upoznali su se s prostorom knjižnice, naučili što je knjižnica, gdje stoje slikovnice, časopisi i knjige namjenjene njima, kao se posuđuju knjige, što još sve mogu raditi za vrijeme boravka u knjižnici i s knjižničarkom dogovorili pravila ponašanja u knjižnici i pravila ponašanja prema knjigama. Svatko je posudio svoju prvu knjigu, a uskoro će u knjižnicu doći na sat pričanja priča.   

GALERIJA

 [više]

IZVANUČIONIČKA NASTAVA IZVANNASTAVNIH AKTIVNOSTI U ZAGREBU, NSK I KGZ

Autor: KRISTINA PRILIKA, 11. 12. 2019. 15:02

5.12.2019. 30 učenika polaznika izvannastavnih aktivnosti: Mali knjižničari, Velika dramska, Literarna i Novinarska grupa realiziralo je izvanučioničku nastavu u Zagrebu posjetom Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te posjetom Knjižnici grada Zagreba (Odjel za djecu i mlade) na Starčevićevom trgu. 

 [više]

SKAYPE PROJECT 2

Autor: KRISTINA PRILIKA, 11. 12. 2019. 14:53

14. studenog ostvarili smo još jednu skaype konferenciju, tj. razmjenu iskustava s još jednom školom iz Portugala, Dr. António Granjo High School, iz Chavesa  Portugal.

 

 [više]

ZAVRŠNICA NACIONALNOG KVIZA ZA POTICANJE ČITANJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 11. 12. 2019. 14:36

Na završnicu Nacionalnog kviza za poticanje čitanja U ritmu čitanja: ritam odrastanja iz naše je škole pozvana učenica Margita Češković, 8.a. Završnica je održana 14. studenog 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

 [više]

KNJIGA - PUT OD AUTORA DO ČITATELJA

Autor: KRISTINA PRILIKA, 30. 10. 2019. 13:37

25. i 28. listopada 2019. učenici 3.a i 3.c razreda s učiteljicama Šteficom Bakarić i Mihaelom Njegovec sudjelovali su na satu KIP-a (Književno-informacijske pismenosti), tema KNJIGA - Put od autora do čitatelja u školskoj knjižnici na kojem su naučili od kojih se sve dijelova sastoji knjiga, tko su sve osobe koje sudjeluju u izradi jedne knjige te čemu služe pogovor, predgovor, kazalo, sažetak, bilješka o piscu itd.

FOTOGALERIJA

 

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S VLASTOM GOLUB U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:14

28. listopada 2019. učenici 7.c i 7.a razreda sudjelovali su kao gosti na književnom susretu s glumicom i spisateljicom Vlastom Golub u Gradskoj knjižnici, a u sklopu mjeseca knjige.Vlasta Golub učenicima je predstavila svoja dva romana za mlade. „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ i „Eva, mala žena“. Oba romana su književni hit u Hrvatskoj i primjeri realistične teen proze koji se bave raznolikom problematikom današnjih tinejdžera. Dok u svom prvijencu autorica progovara o vršnjačkom nasilju, u romanu „Eva“ pripovijeda priču o odrastanju u društvenim prilikama sve većeg socijalnog raslojavanja. Roman je to koji postavlja važna pitanja današnjice, a odgovore daje između redaka na suptilan i realističan način. Koji su oni točno, morat ćete saznati sami, zato trk u knjižnicu po svoj primjerak! Roman Eva, mala žena također je zaslužio svoje mjesto uz još dva romana za mlade (Drugačija Ivane Guljašević Kuman i Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Stepanić Tihi) u ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Ritam odrastanja (U ritmu čitanja).

 [više]

SUDJELOVALI SMO U NACIONALNOM KVIZU ZA POTICANJE ČITANJA "RITAM ODRASTANJA""

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:12

Učenici 7. i 8. razreda pročitali su romane („Drugačija“ Ivane Guljašević Kuman, „Eva, mala žena“ Vlaste Golub i „Ljeto na jezeru Čiču“ Jasminke Stepanić Tihi) koji su bili obuhvaćeni Nacionalnim kvizom za poticanje čitanja „Ritam odrastanja“ te u knjižnici na računalu riješili  on line kviz. Rješavajući test ponovili su i što je to glazba, crtovlje, tko je uglazbio hrvatsku operu Porin i tko je autor skladbe Adio Mare.

 [više]

SKAYPE PROJECT

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:08

U sklopu mjeseca školskih knjižnica (listopad) ove smo se školske godine prvi puta uključili u ISLM- in Skype project razmjene iskustava s učenicima iz neke druge zemlje. Ostvarili smo razgovor i razmjenu iskustava s učenicima iz osnovne škole u Portugalu - "Agrupamento de Escolas de Paços de Brandão" - iz Paços de Brandão, malog gradića u općini Santa Maria da Feira i okruga Aveiro, koji je od Porta udaljen 22 km, a dio je gradskog područja Porta. 

 [više]

BOOKMARKER EXCHANGE PROJECT - IFLA 2019.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 28. 10. 2019. 15:05

U sklopu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (listopad) i ove smo se školske godine uključili u međunarodni projekt razmjene straničnika "Bookmarker exchange Project". Koordinatorica Magy O'Brien ove godine spojila nas je sa školom u Indiji s kojom smo ostvarili komunikaciju i razmjenu straničnika.

 [više]

UVODNI SATOVI U LEKTIRE ZA ŠKOLSKU GODINU 2019./2020.

Autor: KRISTINA PRILIKA, 25. 9. 2019. 11:48

U rujnu su učenici 2., 3. i 4. razreda te učenici 5.-8. razreda posjetili knjižnicu gdje im je knjižničarka odražala uvodne satove u lektiru, tj. pokazala im knjige sa popisa lektira za tekuću školsku godinu. Osim obaveznih lektira koje će morati pročitati svi učenici, pokazivanjem svih knjiga učenike se pokušalo motivirati za dodatno čitanje djela koja su na popisima (koji su opsežni) i koja se neće čitati kao obaveza. Učenici 2. razreda oduševili su se bajkom Prašnjavko.

FOTOGALERIJA

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 CMS za škole logo
Osnovna škola Đure Deželića Ivanić-Grad / Park hrvatskih branitelja 4, HR-10310 Ivanić-Grad / os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr / ured@os-gjdezelica-ivanicgrad.skole.hr
preskoči na navigaciju